Parteneriatul Estic al UE de la Vilnius va constitui principalul eveniment al acestui an, declaraţie

Prin lansarea construcţiei gazoductului Ungheni-Iaşi, de Ziua Independenţei, a fost făcut un pas important în asigurarea securităţii energetice a ţării. De această părere este premierul Iurie Leancă, care, totuşi, afirmă că parafarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană şi luarea deciziei de iniţiere a discuţiilor pentru liberalizarea regimului de vize la reuniunea Parteneriatului Estic al UE de la Vilnius vor constitui evenimentul acestui an.

În cadrul unui interviu pentru IPN, Iurie Leancă a spus că până la Vilnius, urmează de îndeplinit o serie de angajamente ca Moldova să convingă Comisia Europeană că întruneşte condiţiile pentru iniţierea discuţiilor cu ţările membre ale UE despre liberalizarea regimului de vize.

„Summitul este un eveniment signifiant, dar mult mai mult va conta ce vom face după, cât de accelerat va fi ritmul transformărilor, pentru ca să semnăm Acordul de Asociere cât mai curând posibil”, a precizat şeful executivului.

Premierul s-a referit şi la imaginea Republicii Moldova peste hotare şi a menţionat că apariţia statului independent după dezmembrarea URSS a fost tratată cu entuziasm. „Am avut parte de optimism şi încurajare, dar şi note mai critice atunci când ne-am abătut de la spiritul european”, a subliniat Iurie Leancă.

Oficialul a mai spus că cei 22 de ani de independenţă au arătat că, atunci când ştii ce doreşti, când ai voinţă, admiţi că ai probleme şi soliciţi sprijin, eforturile tale sunt susţinute, iar realităţile din ultimii ani tocmai reflectă acest lucru.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.