Parteneriate pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități



COMUNICAT DE PRESĂ


Chișinău/8 iulie 2016

Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități din Republica Moldova a lansat astăzi proiectul Parteneriate pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități” prin care organizațiile societății civile din domeniu își propun să promoveze drepturile persoanelor cu dizabilități, să-și exercite rolul de monitorizare, pledoarie și consiliere în procesul elaborării și implementării politicilor publice.

Prin ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Republica Moldova s-a angajat să ia măsuri în tratarea persoanelor cu dizabilități fără discriminare. Cu toate acestea, rămân foarte multe segmente neacoperite, iar drepturile persoanelor cu dizabilități continuă să fie nerespectate.

În cadrul acestui proiect AOPD va unifica eforturile celor 35 ONG-uri preocupate de drepturile persoanelor cu dizabilități în organizarea activităților de advocacy pentru trei domenii: asigurarea condițiilor de accesibilitate, angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități și dezinstituționalizarea. Selectarea acestor 3 domenii pentru activități de advocacy sunt dictate de problemele majore care există la nivel de societate:
 

  • Instituții publice, drumuri, servicii de transport neaccesibile persoanelor cu dizabilități locomotorii, ce limitează accesul la servicii și resurse publice, și favorizează discriminarea și excluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

  • Oportunități limitate de angajare în câmpul muncii pentru persoanele cu dizabilități, ceea ce afectează bunăstarea și statutul economic al acestora.

  • Privarea dreptului de a locui în comunitate pentru persoanele cu dizabilități mintale izolate în instituțiile rezidențiale. La moment, circa 2300 de persoane cu dizabilități mintale, dintre care circa 46% sunt femei, continuă să trăiască în instituțiile rezidențiale din subordinea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în condiții precare.




Potrivit datelor statistice oficiale, în Republica Moldova sunt cel puțin 184.000 de persoane cu dizabilități, dintre care, circa 2300 de persoane sunt izolate și continuă să trăiască în instituții rezidențiale.

Evenimentul are loc în cadrul proiectului ”Parteneriate pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități” realizat în cadrul Programului ”Inițiativă Comună de Promovare a Oportunităților Egale” implementat de Fundația Est Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Pentru detalii, contactați-o pe Galina Climov, Coordonatoare Secretariat AOPD, la numărul de telefon 068869911/ 079222505 sau la adresa de e-mail: aopdmoldova@gmail.com


 

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.