Parteneriate durabile între localităţile de pe ambele maluri ale Nistrului

9 iniţiative locale vizând rezolvarea problemelor sociale specifice în domeniul educaţiei, cultură şi informare a comunităţilor de pe ambele maluri ale Nistrului au fost implementate timp de un an. Iniţiativele fac parte din Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite IPN.

La masa rotundă de încheiere a proiectului, s-a menţionat că prin cele 9 iniţiative s-a reuşit instituirea mai multor centre de informare şi instruire, au avut de beneficiat persoane de toate vârstele, dar în special obiectivele au fost axate pe îmbunătăţirea situaţiei femeilor de la sate de pe ambele maluri ale Nistrului.

În timpul desfăşurării proiectului, în satul Calfa, Anenii Noi, a fost creat un centru de instruire şi informare pentru 96 de beneficiari direcţi – şomeri, persoane cu dizabilităţi, pensionari şi tineri în situaţie de risc etc. La Varniţa, tot raionul Anenii Noi, a fost organizat podeţul prieteniei între 2 grădiniţe de pe ambele maluri ale Nistrului – grădiniţele „Romaniţa” din Varniţa şi „Guguţă” din Speia, Grigoriopol. 15 educatori din aceste grădiniţe au stabilit parteneriate şi au făcut schimb de experienţă.

La Chircăieşti, Căuşeni, a fost implementat proiectul „Hai să dăm mână cu mână”, care a iniţiat colaborarea şi schimbul de practici cu Gimnaziul de tip internat din oraşul Bender în asistenţa multifuncţională a 120 de copii, adolescenţi şi tineri aflaţi în dificultate. Iar la Oxentea, Dubăsari, proiectul „Haideţi să ne (Re)cunoaştem!” a implicat 9 femei active din satul Goian care au fost îndemnate să ia parte la procesul de luare a deciziilor în comunităţile lor.

La Hârtop, Grigoriopol, au fost organizate activităţi culturale în ajunul sărbătorilor de iarnă, care au iniţiat un dialog constructiv între femeile de pe ambele maluri ale Nistrului, într-o atmosferă de prietenie, înţelegere reciprocă şi respect. În satul Speia, din acelaşi raion, clubul de tineret „Tânărul etnograf” a oferit tinerilor posibilitatea să se implice în activităţi de dezvoltare comunitară.

În satul Bâcioc, Grigoriopol, proiectul Clubul „În pas cu timpul” a permis femeilor din localitate să înveţe tehnologiile informaţionale, astfel au avut posibilitatea să comunice pe internet cu femeile din alte localităţi, au stabilit parteneriate şi s-au informat în diverse domenii, inclusiv despre drepturile femeilor.

La Ternovca, Slobozia, în activităţile proiectului „Crăciunul alături de noi” s-au implicat femeile din localitate, care au luat parte la pregătirea decorului, cusutul costumelor, pregătirea spectacolelor şi pregătirea copiilor pentru sărbătoarea mamelor. Iar la Hrustavaia, Camenca, proiectul „Fără droguri, fără daune” a dus la creşterea gradului de conştientizare a 75 de adolescenţi cu privire la daunele drogurilor.

Pe lângă aceste rezultate, 10 femei din regiunea transnistreană au participat la stagii în organizaţii ale societăţii civile de pe malul drept al Nistrului, 49 de femei au făcut vizite de studiu în localităţile performante, iar 8 femei au fost promovate în cadrul campaniei „Femeia – lider al comunităţii”.

Proiectul dat a fost realizat de către Centrul Contact în parteneriat cu Institutul Independent de Drept şi Societate Civilă din Tiraspol.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.