Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) a semnat, miercuri, un acord de parteneriat cu Asociaţia Incoming România, în vederea dezvoltării relaţiilor de colaborare în domeniul turismului şi relaţiilor de afaceri, transmite IPN.
Prezentă la eveniment, ministrul culturii, Monica Babuc, a spus că a fost întotdeauna încrezătoare că Moldova poate avansa economic şi prin dezvoltarea turismul receptor, pentru că dispune de patrimoniu naţional cultural, atât material, cât şi imaterial. „Acest patrimoniu se manifestă prin folclor, prin cetăţile şi conacele boiereşti care s-au păstrat, dar şi prin meşteşugurile populare, în ultimii ani acestea renasc, prin portul popular şi covorul moldovenesc. Turiştii ce ne vizitează ţara rămân uimiţi de toate aceste bogăţii”, a specificat ea.
Directorul Agenţiei Turismului, Stanislav Rusu, a relevat că în Moldova există 300 de rezervaţii naturale, circa 1000 de monumente arheologice, 6 fortăreţe. El a s a ţinut că sublinieze că anume turismul receptor aduce valută în ţară şi creează locuri noi de muncă, inclusiv în mediu rural.
În ultimii trei ani, în cadrul unui proiect de competitivitate finanţat de USAID, s-a lucrat la promovarea Moldovei drept o destinaţie turistică atractivă. Dar mai trebuie mute de făcut.
Acordul de parteneriat a fost semnat în cadrul unui forum, la care s-a discutat despre îmbunătăţirea serviciilor oferite turiştilor, despre noile produse turistice care ar putea fi lansate împreună cu colegii din România, despre colaborarea cu domeniile conexe turismului. De asemenea, s-a vorbit şi s-a făcut apel către tineri şi persoane care revin acasă de la lucru în străinătate să-şi deschidă afaceri în domeniul turismului, pensiuni de exemplu. Suportul care ar putea fi oferit de stat şi partenerii internaţionali în acest sens, de asemenea, a constituit un aspect al dezbaterilor.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor din Moldova, în cooperare cu Agenţia Austriacă de Dezvoltare, cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID.