Parlamentul va putea schimba legislaţia legată de CC doar modificând Constituţia, deputat

Parlamentul va putea schimba legislaţia care vizează activitatea Curţii Constituţionale doar modificând Constituţia. Declaraţia îi aparţine deputatului neafiliat Sergiu Sârbu, care a făcut trimitere la argumentarea oferită de instanţă pe marginea unei decizii pronunţate săptămâna trecută. Liberal-democratul Valeriu Streleţ, referindu-se la aceeaşi prevedere, a spus că este nevoie de analizat experienţa altor state în domeniu, transmite IPN.

Curtea Constituţională a dat publicităţii miercuri seara, 22 mai, argumentarea deciziei pronunţată la 16 mai, când a constatat că patru din cei şase judecători constituţionali pot asigura cvorumul instanţei, indiferent de autoritatea care i-a desemnat. În argumentare se mai spune că orice iniţiativă care limitează drepturile judecătorilor constituţionali va fi apriori declarată neconstituţională.

Potrivit lui Sergiu Sârbu, în condiţiile acestei expuneri a CC, proiectul care se referă la retragerea inamovibilităţii judecătorilor constituţionali, întors Parlamentului spre reexaminare de către şeful statului, are o singură soartă – să fie anulat. În caz contrar, dacă modificările propuse vor fi revotate, ele vor fi declarate neconstituţionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.