Parlamentul va organiza audieri în problematica transnistreană

Săptămâna viitoare, joi, 20 iunie, Parlamentul va organiza o şedinţă specială cu audieri în problematica transnistreană. Deputatul neafiliat Mihai Godea a propus ca şedinţa să aibă loc mâine, 14 iunie, însă deputaţii au susţinut propunerea PLDM de a o organiza săptămâna viitoare, transmite IPN.

În cadrul plenului Parlamentului vor fi audiaţi factorii de decizie de la Biroul pentru Reintegrare, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi de la Comisia Unificată de Control. „Ceea ce se întâmplă acum cu Varniţa ne obligă să dezbatem această problemă şi să vedem care vor fi acţiunile statului pentru apărarea securităţii”, a spus Mihai Godea.

Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că audierile nu pot fi organizate vineri, 14 iunie, deoarece în ţară nu se află prim-ministrul Iurie Leancă şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofi.

În această săptămână, liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a semnat o aşa-zisă  lege cu referire la „graniţa de stat a Transnistriei”. În limitele graniţei este inclus şi oraşul Bender, cu 3 sate, printre care şi Varniţa.

Într-o declaraţie remisă de Chişinău ca reacţie se menţionează că decizia Tiraspolului  vine în contradicţie cadrului juridic şi logicii procesului de reglementare a conflictului transnistrean, dar şi necesităţilor şi intereselor reale ale populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului. Ceea ce reprezentanţii de la Tiraspol încearcă să numească drept „frontieră”, nu este altceva decât o linie administrativă convenită temporar, urmare a semnării, la 21 iulie 1992, a Acordului moldo-rus privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.