Parlamentul trebuie să consulte societatea civilă privind situaţia la Nistru, opinie

Parlamentarii trebuie să consulte societatea civilă atunci când vor elabora soluţii privind îmbunătăţirea situaţiei în regiunea transnistreană – este de părere expertul în problematica transnistreană Eduard Ţugui. Expertul a declarat pentru IPN că, dacă societatea civilă nu va fi consultată, ar putea să nu accepte unele soluţii cu care nu va fi de acord. Pe lângă aceasta, societatea civilă are partea sa de expertiză în ceea ce ţine diferendul transnistrean.

„Întâi de toate, sunt mai rezervat în posibilităţile deputaţilor de a elabora un plan exhaustiv care să tempereze situaţia din stânga Nistrului. Mă aşteptam că prin declaraţia lor vor da un ghid de acţiuni pentru acele instituţii care au în subordine anumite sectoare pe dialogul cu autorităţile de la Tiraspol sau care gestionează în ansamblu negocierile. Nu cred că era nevoie de o declaraţie. Trebuia să fie un document în care să fie trasate nişte acţiuni largi”, a subliniat Eduard Ţugui.

Potrivit expertului, acţiunile relevante de remediere a situaţiei sunt mai curând de competenţa autorităţilor de resort din Guvern. „Nu cred că toate acţiunile ar trebui să fie publice. Nu cred că o hotărâre de Parlament ar trebui să conţină acţiunile sectoriale. Autorităţile gestionează cazul şi ele ştiu mai bine care sunt acţiunile necesare, ele pot fi concentrate pe câteva niveluri”, a opinat Eduard Ţugui.

Expertul crede că, în primul rând, ar trebui schimbată imaginea negocierilor şi a poziţiilor din negocieri. „Moldova a căzut într-o capcană informaţională, precum că noi am avea nevoie de regiune, iar ei, în schimb, nu ar avea nicio treabă cu noi. Acest război informaţional l-a pierdut Moldova şi trebuie de recuperat. Cred că agenţii economici de acolo au marele interes de a participa, alături de Chişinău, la deschiderea spre piaţa europeană”, a declarat Eduard Ţugui.

În al doilea rând, potrivit expertului, Moldova trebuie să fie mai insistentă la negocieri cu mediatorii şi garanţii, ca să pună în discuţie toate problemele politice şi de securitate lăsate în umbră în procesul de negocieri. Politica paşilor mici nu mai este eficientă – spune el. Cât priveşte relaţiile economice şi sociale pe care poate să le cultive autorităţile constituţionale cu agenţii economice şi societatea din stânga Nistrului, Eduard Ţugui a spus că e nevoie să  se evite obstrucţionarea lor în urma noilor relaţii cu UE.

Vineri, 21 iunie, Parlamentul a adoptat o declaraţie cu privire la soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean. Parlamentul urmează să vină în curând şi cu o hotărâre,  în care să propună soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei din stânga Nistrului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.