Parlamentul trebuie să ceară susţinere internaţională, opinie

Federaţia Rusă încearcă să blocheze drumul european al Republicii Moldova. În acest context, Parlamentul ţării trebuie să ceară susţinerea organismelor internaţionale, consideră doctorul în ştiinţe istorice, Mihai Cernencu, solicitat de IPN.

„Ar trebui să cerem susţinerea partenerilor de dezvoltare, în special a acelui club al miniştrilor de externe care a susţinut Republica Moldova pe calea de integrare europeană. Acesta, la rândul său, ar trebui să-şi trimită reprezentanţii săi în această zonă de securitate pentru a urmări fiecare pas pe care-l fac separatiştii susţinuţi de către Federaţia Rusă”, a opinat Mihai Cernencu.

Mihai Cernencu a comunicat că, cel mai probabil, organizaţiile internaţionale nu vor fi indiferente şi vor face declaraţii în susţinerea integrităţii Republicii Moldova. „Rusia încearcă pretutindeni unde este posibil să destabilizeze situaţia. Transnistria este un atu cu care poate influenţa Republica Moldova. În al doilea rând, gazoductul Iaşi-Ungheni, de asemenea, ar putea fi un motiv serios pentru Federaţia Rusă de a încerca să destabilizeze acest conflict, să-l aducă la calea fierbinte”, a opinat Mihai Cernencu.

Acesta consideră că, dacă Moldova nu va primi susţinere externă, se va repeta situaţia din 1992, când Republica Moldova trebuia să adere la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar cu două zile înainte, în regiunea transnistreană s-a declanşat conflictul armat.

Parlamentul a audiat joi, 20 iunie, autorităţile statului vizate în problematica transnistreană. În cadrul plenului de vineri, 21 iunie, deputaţii trebuie să adopte o declaraţie comună.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.