Parlamentul și Guvernul încalcă cel mai des drepturile omului, studiu

În jur de 95% dintre moldoveni consideră că în Republica Moldova drepturile omului se încalcă sistematic sau ocazional. În ultimii doi ani, cele mai încălcate drepturi au fost dreptul la sănătate, dreptul de a alege și de a fi ales și dreptul la protecția socială. Datele sunt reflectate într-un studiu sociologic prezentat de către Oficiul Avocatului Poporului, transmite IPN.

Potrivit avocatului poporului, Mihail Cotorobai, situația nu s-a schimbat semnificativ comparativ cu perioada de acum doi ani, când s-a făcut un studiu similar. Oamenii consideră că statul trebuie să acorde mai multă atenție dreptului la sănătate, la educație și accesului la informație. Oamenii sunt îngrijorați și de îngrădirea accesului la justiție.

Circa 80% dintre respondenți consideră că îmbunătățirea situației drepturilor omului depinde de Parlament. Acesta este urmat de Guvern și de către fiecare cetățean în parte. Cei mai puțini respondenți consideră că acest lucru depinde de biserică. Tot Parlamentul și Guvernul sunt percepute ca fiind instituțiile care încalcă cel mai des drepturile omului. Acestea sunt urmate de judecători, polițiști și funcționarii de la Primărie.

Respondenții sunt de părere că cea mai mare atenție trebuie acordată respectării drepturilor copiilor, persoanelor în etate și femeilor. Mai puțin empatici sunt față de respectarea drepturilor persoanelor din comunitatea LGBT.

Cât privește egalitatea de șanse dintre femei și bărbați, mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că aceștia sunt egali. Aproximativ 30% consideră că situația bărbaților este mai bună. Percepția este că femeile sunt discriminate mai ales în procesul de angajare în câmpul muncii, la locul de muncă, dar și în familie.

Prezent la prezentarea studiului, deputatul Vladimir Țurcan, președintele Comisiei pentru drepturile omului și relații interetnice, a remarcat că rezultatele nu bucură, chiar dacă s-au făcut foarte multe pe filiera drepturilor omului în ultimii doi ani. Este foarte important ca viitorul Parlament să depună mai mult efort pentru ca cetățenii să aibă convingerea că le sunt respectate drepturile, a remarcat deputatul.

Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 1000 de persoane și are o marjă de eroare de +/- 3,1%. Datele  vor fi incluse în raportul anual al Oficiului Avocatului Poporului, care va fi prezentat în Parlament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.