Parlamentul: Reglementarea problemei transnistrene trebuie să fie paşnică

Parlamentul Republicii Moldova îşi exprimă convingerea că reglementarea problemei transnistrene şi soluţionarea tuturor disensiunilor trebuie să aibă loc exclusiv prin metode politice şi paşnice, cu respectarea principiilor şi valorilor democratice, precum şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, transmite IPN.

Potrivit textului declaraţiei votată de legislativ la 21 iunie, deputaţii consideră că întregului proces de negocieri trebuie să i se imprime un caracter permanent, constructiv şi consecvent, inclusiv prin manifestarea bunei credinţe a tuturor actorilor implicaţi. Parlamentul Republicii Moldova constată că acţiunile unilaterale, de orice gen şi provenienţă, inclusiv cele care ar veni să legifereze instituirea oricăror frontiere în interiorul teritoriului statului suveran Republica Moldova, contribuie la subminarea procesului de reglementare, la escaladarea tensiunilor şi sfidarea mecanismelor de reglementare existente, la împiedicarea activităţii grupului de observatori militari, afectează sistemul existent de pacificare şi procesul de reglementare.

Parlamentarii remarcă în declaraţie că eschivarea de la discutarea în cadrul negocierilor politice a aspectelor ce ţin de reglementarea cuprinzătoare a conflictului şi evitarea abordării problemelor politice şi de securitate deturnează discuţiile pe subiecte secundare, care denotă nedorinţa de a identifica o soluţie viabilă în măsură să contribuie la elaborarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană.

Parlamentul Republicii Moldova reafirmă ataşamentul faţă de necesitatea promovării măsurilor de consolidare a încrederii, astfel încât să contribuie la eliminarea oricăror suspiciuni şi la soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. Deputaţii care au votat declaraţia cheamă reprezentanţii părţilor implicate în formatul de negocieri 5+2 la dialog pe întreg spectrul de probleme legate de asigurarea ordinii publice şi de securitate. De asemenea, îi îndeamnă să se abţină de la acţiuni care ar putea submina încrederea între cele două maluri ale Nistrului şi ar influenţa negativ procesul de negocieri.

Legislativul moldovean confirmă deschiderea pentru identificarea soluţiilor constructive, inclusiv prin dialog multidimensional cu reprezentanţii regiunii transnistrene în vederea identificării şi realizării în comun a soluţiilor în măsură să contribuie la stabilizarea situaţiei curente şi la asigurarea liberei circulaţii a persoanelor şi a mărfurilor pe ambele maluri ale Nistrului.

Parlamentul adresează un apel către partenerii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare să întreprindă eforturi susţinute în vederea normalizării situaţiei în zona de securitate. Autorităţile fac apel şi către populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului de a-şi păstra calmul şi de a nu răspunde la provocări, indiferent de unde ar veni acestea, şi reiterează că nu vor admite escaladarea situaţiei şi vor asigura prin metode exclusiv paşnice depăşirea oricăror disensiuni.

Declaraţia a fost votată de către parlamentari vineri, 21 iunie, după 2 zile de consultări în plen cu uşile închise.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.