Parlamentul pregăteşte Declaraţia de susţinere a Acordului de Asociere

Parlamentul a creat un grup de lucru pentru elaborarea proiectului Declaraţiei de susţinere a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE şi a liberalizării de către UE a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Iniţiativa a fost propusă de către preşedintele Parlamentului, Igor Corman, transmite IPN.

„Integrarea europeană este o prioritate fundamentală a politicii interne şi externe a Republicii Moldova. Realizarea acestui obiectiv, care reprezintă şansa de a edifica un stat modern european, necesită o implicare plenară a tuturor autorităţilor şi instituţiilor statului, a forţelor politice, precum şi a întregii societăţi”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Igor Corman a mai spus că în contextul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, la care Acordul de Asociere urmează să fie parafat, Parlamentul Republicii Moldova are obligaţia, în calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului, să reconfirme angajamentul, sprijinul său deplin şi necondiţionat pentru promovarea cursului de integrare europeană a ţării şi consolidare a consensului politic şi naţional în jurul acestui obiectiv.

Deputaţii comunişti au pledat împotriva proiectului, menţionând că mai întâi trebuie să fie făcut public conţinutul acordului. „Nu cunoaştem acordul. Ca să-l dezbatem, el trebuie să fie făcut public, trebuie să fie deschis, să vedem dacă este important sau  nu, dacă este sau nu o perspectivă pentru Republica Moldova”, a spus Grigore Petrenco. Colegul său, Artur Reşetnicov, a spus că nu Parlamentul trebuie să decidă asupra cursului Republicii Moldova, ci cetăţenii. „Doar mimaţi că sunteţi europeni, dar în realitate sunteţi bandiţi, tâlhari, criminali. Nu vom participa la această farsă”, a spus comunistul Eduard Muşuc.

Grupul de lucru va prezenta Parlamentului proiectul declaraţiei în termen de 10 zile. Grupul este format din 6 membri. Iniţial se propuneau 9, însă comuniştii au refuzat să participe la formarea grupului. Din partea PLDM a fost propus Valeriu Ghileţchi, Ghenadie Ciobanu şi Maria Ciobanu. Din partea PDM au fost înaintaţi Andrian Candu şi Oleg Ţulea, şi din partea grupului reformator Ana Guţu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.