Prin ratificarea Acordului de Asociere şi aprobarea unei rezoluţii în care se menţionează că aceasta nu este ultima etapă a procesului de apropiere de UE, Parlamentul European a arătat Republicii Moldova calea ce trebuie urmată pentru un viitor comun, european. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PLDM, Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în comun cu europarlamentara letonă Sandra Kalniete, vicepreşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, responsabilă de politica de vecinătate, transmite IPN.
„Europa nu are alternativă. Tot ceea ce propun adversarii integrării europene nu va face decât să scufunde ţara în haos. Denunţarea sau renegocierea Acordului de Asociere ar fi echivalentul trădării vocaţiei europene a ţării noastre. Pentru a progresa pe calea integrării europene, Moldova poate conta pe partenerii săi europeni, iar PLDM - pe susţinerea PPE. PLDM a fost dintotdeauna vârful de lance al integrării europene şi va rămâne motorul acesteia, având un obiectiv ambiţios: aderarea la Uniunea Europeană", a declarat Vlad Filat.
Sandra Kalniete a menţionat, la rândul său, că alegerile din 30 noiembrie sunt importante pentru Moldova, dar şi pentru Uniunea Europeană. În această zi se va decide viitorul european al Republicii Moldova. „Sunt mândră că Parlamentul European a ratificat cu o mare majoritate Acordul de Asociere şi Liber Schimb. Nu mă miră deloc faptul că împotrivă au votat europarlamentarii comunişti. Acordul de Asociere este o foaie de parcurs pentru ca Moldova să poată aplica la statutul de membru al UE. Reformele iniţiate de guvernul liberal-democrat trebuie să continue. Dacă Letonia a reuşit, şi Moldova va reuşi", a spus Sandra Kalniete.
Europarlamentara a mai menţionat că Acordul de Asociere oferă o multitudine de oportunităţi şi beneficii, dar cetăţenii Republicii Moldova sunt cei care vor trebui să decidă. În acelaşi timp, Sandra Kalniete şi-a exprimat convingerea că societatea va dori să meargă înainte.
Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană va intra complet în vigoare după ce va fi ratificat de parlamentele naţionale ale tuturor statelor-membre. 7 din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene au ratificat până în prezent Acordul de Asociere: România, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania, Malta şi Slovacia.