Parlamentul European cheamă Rusia să-şi retragă armamentul şi forţele armate de pe teritoriul R. Moldova
Parlamentul European (PE) cheamă Rusia să-şi îndeplinească obligaţiunile asumate faţă de Consiliul Europei în 1996 şi reflectate în deciziile de la Summit-urile de la Istanbul (1999) şi Porto (2002) de a-şi retrage trupele şi armamentul militar de pe teritoriile R. Moldova. PE îşi exprimă îngrijorarea faţă de lipsa de progres în acest proces, se spune într-o rezoluţie aprobată joi, 26 octombrie, de legislativul european.
În rezoluţie se mai menţionează că deputaţii europeni condamnă tentativa regiunii transnistrene de a-şi obţine independenţa pe cale unilaterală, organizând un aşa-zis referendum, şi cheamă guvernul Federaţiei Ruse să se abţină de la recunoaşterea acestuia.
Deputaţii europeni accentuează că rezoluţia în problema transnistreană constituie un element crucial pentru promovarea stabilităţii politice şi prosperităţii economice a R. Moldova şi în întreaga regiune. De asemenea, se subliniază necesitatea soluţionării paşnice a conflictului, în conformitate cu Carta ONU, Convenţiile Consiliului Europei şi deciziile OSCE.
Parlamentul European cheamă toate părţile implicate în conflict să se abţină de la acţiuni care ar conduce la escaladarea situaţiei în regiune şi să revină de urgenţă la masa de negocieri în formatul “5+2” pentru a coopera împreună în vederea identificării unei soluţii transparente şi urgente a conflictului.
De asemenea, legislativul european cheamă Consiliul Europei, statele membre şi comisiile să continue oferirea suportului pentru o soluţie politică şi paşnică a conflictelor regionale din vecinătate şi le îndeamnă să discute aceste chestiuni la întrevederile viitoare cu preşedintele şi guvernul Federaţiei Ruse.
Guvernul R. Moldova este chemat să întreprindă acţiuni care ar spori încrederea populaţiei din Transnistria şi care ar promova reunificarea paşnică a R. Moldova, cu respectarea drepturilor minorităţilor lingvistice şi a autonomiei locale.