Parlamentul European va furniza Republicii Moldova 150 de milioane de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru a acoperi o parte a deficitului de finanțare în valoare de 1,2 % din PIB. Pentru ca banii să fie plătiți, Moldova trebuie să demonstreze progrese semnificative în punerea în aplicare a unui program macroeconomic instituit de Fondul Monetar Internațional, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Parlamentului European.
Eurodeputații au aprobat propunerea Comisiei de a acorda asistență Guvernului Republicii Moldova pentru stabilizarea situației economice a țării cu 558 de voturi – pentru, 20 – împotrivă și zece – abțineri. Cele 120 de milioane euro sub formă de împrumuturi și 30 de milioane de euro sub formă de granturi vor fi plătite în trei tranșe până în 2024, prima tranșă fiind programată pentru această vară.
Pentru a i se oferi banii, Moldova trebuie să mai pună în aplicare măsuri de politică suplimentare care să fie semnate împreună cu UE pentru a recupera, printre altele, activele pierdute în urma fraudei bancare din 2014, pentru a reforma gestionarea finanțelor publice, sectorul justiției, achizițiile publice și pentru a îmbunătăți drepturile lucrătorilor.
Parlamentul European a adoptat de asemenea Acordul dintre UE și Republica Moldova privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) în Republica Moldova.
Potrivit raportoarei Markéta Gregorová, deși Republica Moldova a luat deja unele măsuri de combatere a corupției, a criminalității organizate și a fluxurilor financiare ilicite, există încă posibilități de reforme suplimentare, în special în ceea ce privește instituțiile democratice, descentralizarea, consolidarea administrației publice și depolitizarea instituțiilor publice anticorupție. În prezent, Moldova simte impactul războiului la granițele sale, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie și la costuri suplimentare. Prin urmare, asistența macrofinanciară actuală nu mai este suficientă pentru a acoperi deficitul de finanțare. Ea a salutat eforturile Comisiei de a găsi alte modalități de sprijinire a Moldovei în stabilizarea economiei sale.
Republica Moldova este acoperită de politica europeană de vecinătate și, prin urmare, este eligibilă pentru asistență macrofinanciară. Începând din 2010, UE a furnizat Moldovei 190 de milioane de euro prin intermediul acestui tip de asistență.