Parlamentul European a votat extinderea Preferinţelor Comerciale Autonome şi mărirea cotelor pentru produsele moldoveneşti
Parlamentul European a votat astăzi, 24 martie, extinderea Preferinţelor Comerciale Autonome/ATP până în 2015 şi mărirea cotelor pentru unele produse moldoveneşti exportate în UE. O declaraţie în acest sens a făcut Comisarul European pentru Comerţ, Karel de Gucht, în cadrul întrevederii cu prim-ministrul moldovean, Vlad Filat. Premierul se află într-o vizită de lucrul la Bruxelles, notează Info-Prim Neo cu referire la serviciul de presă al guvernului.
Oficialii au discutat despre evoluţiile înregistrate de Republica Moldova în ceea ce ţine de recomandările-cheie planificate pentru primul trimestru, precum şi o parte a Recomandărilor adiţionale din Planul de Acţiuni privind realizarea Recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE (DCFTA).
Premierul Vlad Filat a menţionat că ţara noastră a transmis primul raport de progres Comisiei Europene la 14 martie curent.
„Sperăm într-o evaluare pozitivă a Comisiei Europene, fapt ce ar oferi undă verde procesului de lansare a negocierilor. În acelaşi timp, suntem în aşteptarea adoptării de către statele membre ale UE a mandatului Comisiei Europene necesar pentru demararea acestor negocieri. Sperăm că în cadrul reuniunii Consiliului de Cooperare din 5 mai vom putea discuta despre un calendar concret privind iniţierea negocierilor”, a spus Vlad FILAT.
Preferinţele Comerciale Autonome/ATP pentru Moldova au fost extinse din decembrie 2012 până în 2015, iar mărirea cotelor pentru unele produse moldoveneşti exportate în UE se referă la vinuri, grâu, porumb, orz.
Tot astăzi, Vlad Filat a avut o întrevedere cu Stefan Fule, Comisar pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate.
Comisarul s-a referit şi la procesul de reformare a organelor de drept, precizînd că Comisia Europeană va susţine acţiunile întreprinse în acest sens, inclusiv prin acordarea de sprijin financiar. Stefan Fule a spus că CE va acorda pentru suţinerea reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne 50 milioane euro, 10 milioane de euro urmând să fie alocaţi până la finele anului curent.
Interlocutorii au menţionat importanţa evenimentului din 5 mai, cînd va avea loc şedinţa Consiliului de cooperare RM-UE şi se va face o evaluare a realizărilor, dar şi se vor trasa noi priorităţi a agendei UE-Moldova. Premierul a menţionat că Guvernul RM a aprobat Programul Naţional de implementare a Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor, precizând că la 5 mai Comisiei Europene îi va fi prezentat raportul de implementare a primei faze a Planului.