Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu privire la Moldova

Parlamentul European a adoptat, astăzi, 14 noiembrie, cu 396 de voturi pro, 76 împotrivă și 186 de abțineri o rezoluție privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Deputații europeni au criticat Republica Moldova pentru că regresează în privința implementării standardelor democratice, transmite IPN.

În rezoluția privind Moldova se menționează că punerea în aplicare a reformelor asumate de țară trebuie să fie o prioritate majoră. Deputații europeni au remarcat că, deși există unele realizări în domeniul comerțului, al energiei, în sectorul bancar, al administrației publice și al gestiunii finanțelor publice, rămân preocupări legate de nivelul de corupție, de lipsa sistemului judiciar independent, de regresul în implementarea standardelor democratice. „Moldova este prinsă de interese oligarhice, cu putere economică și politică concentrată în mâinile unui mic grup de oameni, care își exercită influența asupra Parlamentului, Guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului judiciar și mass-media”, se menționează în rezoluție.

Europarlamentarii îndeamnă autoritățile din Moldova să abordeze aceste preocupări și au menționat că sprijinul financiar al UE pentru Moldova ar trebui să fie acordat numai după alegerile parlamentare din februarie 2019 și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de către organismele internaționale specializate. „Până atingerea unor progrese semnificative în ceea ce privește aplicarea standardelor democratice, plata tuturor programelor de sprijin bugetar ar trebui realocată pentru a sprijini în cea mai mare parte societatea civilă din Moldova și mass-media independentă”, scrie în document.

Proiectul de raport referitor la punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova a fost dezbătut marți seara, 13 octombrie, în plenul Parlamentului European.

Europarlamentarul Petras Auštrevičius, autorul raportului, a declarat că există deranj în legătură cu lipsa de transparență în cazul fraudei bancare de peste un miliard de dolari. În opinia sa, cele două rapoarte independente, care descriu actul de fraudă, trebuie publicate, iar persoanele vinovate trebuie trase la răspundere. Eurodeputatul Siegfried Mureșan din Grupul Partidului Popular European a spus că prin această dezbatere este transmis un mesaj foarte clar cetățenilor Republicii Moldova, că UE este alături în procesul de integrare europeană și Acordul de Asociere trebuie de implementat. Însă, în pofida dorinței de a ajuta, în momentul de față, Guvernul, autoritățile de la Chișinău este un obstacol în fața UE de a ajuta cetățeni. Eurodeputatul Andi Cristea din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților a spus că nu susține demersul. Grupul său politic știe că lucrurile nu sunt roz în Republica Moldova, dar niciodată nu va lua prizonieri cetățenii Republicii Moldova pentru interese politice înguste.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.