Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Parlament ar accede aceleaşi 4 formaţiuni politice ca şi după alegerile din 2010. Comuniştii ar aduna 34% din voturi, liberal-democraţii – 14%, democraţii 9%, iar liberalii – 6%. Acestea sunt rezultatele Barometrului Socio-Politic, efectuat de Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS) la comanda Agenţiei de presă IPN.
Rezultatele sondajului arată că el mai cunoscut este Partidul Comuniştilor – peste 99% dintre respondenţi au răspuns că îl cunosc. Pe locul 2 se află Partidul Democrat, cunoscut de aproape 98% dintre respondenţi, iar aproape 97% dintre respondenţi cunosc despre Partidul Liberal Democrat. Partidul Liberal este cunoscut de aproape 96% dintre respondenţi. Partidul Liberal Reformator, apărut după scindarea PL, este cunoscut de peste 60% dintre respondenţi, iar peste 62% dintre cei care au oferit un răspuns la această întrebare au auzit despre Partidul Socialiştilor.
Managerul general al IMAS, Doru Peruţi, care a prezentat rezultatele sondajului în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, a spus că a fost făcută o comparaţie între încrederea în partide acum şi sondajele anterioare, din noiembrie 2012 şi mai 2013.
PLDM se bucură acum de încrederea a 22% dintre respondeţi, a crescut comparativ cu luna mai, când era de 18%, însă nu s-a ridicat la nivelul lunii noiembrie 2012, atunci fiind de 30%. În comunişti au încredere 38% dintre respondenţi, în luna mai aveau încredere 43%, iar anul trecut a 27%. Partidul Democrat se bucură de încrederea a 16% dintre respondenţi, acelaşi număr era şi în mai, în schimb în luna noiembrie anul trecut 24% aveau încredere în democraţi. În Partidul Liberal au acum încredere 14% dintre respondenţi, cifra crescând faţă de luna mai, dar fiind mai mică faţă de anul trecut, când era de 23%. Pentru prima dată în evaluările IMAS apar şi liberalii reformatori, în care au încredere 15% dintre respondenţi.
Datele sondajului au fost colectate în perioada 19 octombrie – 11 noiembrie, pe un eşantion de 1126 persoane din 76 de localităţi. Marja de eroare este de 3%.