Deputaţii au votat în prima lectură pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) în vederea instituirii unei reprezentanţe FAO în Republica Moldova, transmite IPN.
Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Gheorghe Gaberi, a spus că prin activităţile sale în Republica Moldova, FAO acordă sprijin în formularea, monitorizarea şi evaluarea strategiilor în domeniul agricol, implementează proiecte în corespundere cu priorităţile naţionale de dezvoltare durabilă a agriculturii. Deschiderea acestei reprezentanţe va contribui la consolidarea şi extinderea relaţiilor de parteneriat şi colaborare cu această organizaţie.
Stabilirea reprezentanţei va înlesni gestionarea activităţilor FAO de informare, consultanţă, promovare a dezvoltării şi modernizării sectorului agricol. Actualmente, portofoliu proiectelor FAO în derulare în Republica Moldova include îmbunătăţirea capacităţilor de eliminare a produselor chimice periculoase din fostul spaţiu sovietic. De asemenea, include dezvoltarea sectorului semincer al Moldovei în contextul schimbărilor climaterice şi diminuării riscurilor dezastrelor 2011-2013.
Ministerul Agriculturii, timp de 3 ani, a promovat iniţiativa de creare a unei reprezentanţe FAO în Moldova, precum şi aprofundarea relaţiilor de parteneriat cu această organizaţie. Republica Moldova a aderat la FAO în anul 1995. Aceasta a fost fondată pentru combaterea sărăciei şi foamei din lume prin promovarea dezvoltării agricole, îmbunătăţirii nutriţiei şi asigurării siguranţei alimentare.