Parlamentul a votat pentru crearea Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în învăţământ

Instituţiile de învăţământ superior şi vocaţional profesional vor fi evaluate şi acreditate de către Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii, creată prin modificări la Legea  învăţământului. Proiectul a fost votat în prima lectură de Parlament şi mai prevede instituirea ciclului III al învăţământului superior – doctoratul, care până acum era considerat învăţământ de cercetare, transmite IPN.

Ministerul Educaţiei, autorul proiectului, menţionează în nota informativă că Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii va contribui la elaborarea politicilor în acest domeniu, şi la creşterea credibilităţii diplomelor de studii superioare şi profesionale obţinute în Moldova. Aceste modificări în Legea învăţământului sunt condiţionate de spaţiul unic european academic, care solicită acreditarea instituţiilor de învăţământ.

În primii 2 ani de funcţionare, urmează ca agenţia să fie susţinută financiar din bugetul de stat, mai apoi va fi susţinută din contractele de evaluare a instituţiilor ofertante de programe de formare profesională.

Anterior rectorii instituţiilor de învăţământ superior din Moldova s-au expus împotriva instituirii unei instituţii separate de acreditare a universităţilor, spunând că acest rol ar putea să şi-l asume Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.