Parcurile virtuale în domeniul IT, crearea cărora este prevăzută printr-o lege votată de Parlament vineri, 31 iulie, ai menirea să creeze condiţii mai bune pentru activitatea acestui sector important, dar şi să ofere oportunităţi mari pentru atragerea investiţiilor şi a veniturilor la bugetul ţării. Din aceste considerente şi cu aceste scopuri legislatorii au stabilit facilităţi semnificative pentru domeniul IT, notează IPN.
Documentul votat în prima lectură prevede scutirea companiilor IT de Taxa pentru Valoare Adăugată şi taxe vamale la importul tehnicii de calcul, precum şi achitarea unui impozit unic în mărime de 7%. În plus, noul cadru legislativ oferă condiţii pentru sistematizarea şi previzibilitatea controalelor, care pot fi efectuate nu mai des decât o dată la trei ani, legalizarea salariilor în plic, scoaterea din economia tenebră a companiilor din domeniu etc.
„Aceste decizii aliniază Republica Moldova la ţările atractive din punct de vedere al competitivităţii condiţiilor de business IT”, a declarat ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor Pavel Filip, care a prezentat proiectul de lege.
Documentul a stârnit dezbateri aprinse, dar a fost sprijinit în special de către deputaţii colegi de partid ai ministrului Filip, inclusiv de către liderul PDM, Marian Lupu, şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.
Şeful legislativului a menţionat că domeniul IT poate deveni cel mai important sector al economiei naţionale doar în cazul în care vor fi create condiţiile necesare pentru dezvoltarea acestuia. „Avem nevoie să încercăm un alt model, să creştem în mod revoluţionar, iar dacă acesta va fi viabil, ar putea fi aplicat şi în alte domenii. Dacă nu venim cu ceva deosebit, nu vom atrage atenţia investitorilor. Prin acest model, Republica Moldova are şansa să devină cunoscută şi atractivă”, a spus Andrian Candu.
El a mai afirmat că stabilirea unor condiţii prielnice de activitate pentru acest sector ar putea genera şi investiţii mari, şi venituri semnificative la buget.
„În lumea există vânzările electronice ca domeniu important de activitate deja. Este vorba de tranzacţii de miliarde de euro şi dolari. În baza tratatelor şi practicii internaţionale, impozitele se colectează în ţările în care sunt amplasate serverele. Legislaţia atractivă ar permite ca în Republicii Moldova să-şi plaseze serverele mai mulţi giganţi din domeniu care să aducă foarte mult capital şi investiţii”, a precizat Andrian Candu.
Potrivit lui, proiectul necesită ajustări, dar ideea de bază poate oferi oportunități mari Moldova.
„În lectura a doua urmează să fie elaborat un pachet suplimentar de acte normative despre mecanismele de funcţionare a unui parc virtual, de administrare a calculelor şi alocare a plăţilor în buget. Ar fi bine ca la începutul sesiunii viitoare să arătăm un prim semnal că ştim să venim cu soluţii extraordinare, astfel ca economia Moldovei să se dezvolte în ritmuri revoluţionare”, a îndemnat Andrian Candu.