Parlamentul a votat Concepţia de reformare a Procuraturii Generale

Deputaţii au votat joi, 3 iulie, într-o singură lectură, Concepţia de reformare a Procuraturii Generale. Ulterior, Parlamentul urmează să modifice şi să adopte legi în baza concepţiei votate, transmite IPN.

Potrivit concepţiei, procurorul general va fi numit în funcţie de către preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Candidatura se va alege prin concurs deschis, la care pot participa procurori şi alte persoane care corespund criteriilor de numire. Procurorul va fi numit în funcţie pentru un termen de 7 ani, fără drept de realegere. Actualmente procurorul general este ales de către Parlament, la propunerea preşedintelui legislativului, fără organizarea unui concurs. Procedura de eliberarea din funcţie a procurorului va fi similară procedurii de numire.

Procuratura şi CSM vor avea bugete separate. Bugetul Procuraturii urmează să fie fundamentat pe principiul: „bugetării în funcţie de performanţe”, adică sursele din bugetul centralizat se vor repartiza în funcţie de volumul de muncă al fiecărei procuraturi, numărul de procurori şi complexitatea dosarelor aflate în gestiune.

De asemenea, se recomandă păstrarea procuraturilor specializate în sistemul organelor procuraturii. Este vorba de Procuratura Anticorupţie şi Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate. Totodată, din cauza sarcinii de muncă reduse, nu se consideră oportună menţinerea Procuraturii Militare şi Procuraturii Transport, competenţele acestora putând a fi preluate de procuraturile de sector.

De asemenea, pentru a descărca activitatea Procuraturii Generale de atribuţii administrative, se consideră necesară instituirea funcţiei de secretar al Procuraturii Generale, care s-ar ocupa cu probleme de management, logistică şi ar avea statutul de funcţionar public.

Reforma face parte din reforma justiţiei. Urmează o perioadă de muncă pentru ajustarea şi modificarea legislaţiei, în baza concepţiei promovate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.