Parlamentul a stabilit data alegerii şefului statului
Parlamentul a stabilit data alegerii şefului statului – 20 mai, miercuri. Decizia a fost luată cu votul fracţiunii majoritare în şedinţa din 13 mai a legislativului, transmite Info-Prim Neo.
Din comisia pentru organizarea alegerilor urmau să facă parte 7 deputaţi: 4 ai fracţiunii Partidului Comuniştilor (PCRM) şi câte unul de la cele trei partide de opoziţie – Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa „Moldova Noastră” (AMN). Cum opoziţia a refuzat să înainteze candidaturi, comisia va fi alcătuită din 7 deputaţi comunişti.
La funcţia de preşedinte al R. Moldova poate candida orice persoană care are mai mult de 40 de ani, a trăit cel puţin 10 ani în R. Moldova, deţine cetăţenia R. Moldova şi cunoaşte limba de stat. Candidatura trebuie să fie susţinută de 15 deputaţi. Un deputat poate semna doar pentru un singur candidat.
Mandatul preşedintelui Vladimir Voronin a expirat la 7 aprilie, când a fost prelungit de drept până la desemnarea noului şef de stat. Acesta urmează a fi ales cu votul a trei cincimi din totalul deputaţilor – deci, 61 de parlamentari din cei 101 care formează legislativul.
Preşedintele este ales prin vot secret. Dacă nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se va organiza al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se vor organiza alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate şeful statului nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu va dizolva Parlamentul şi va stabili data unor noi alegeri.
Opoziţia a anunţat în repetate rânduri că nu va înainta candidaţi şi nu va participa la alegerea şefului statului. Fracţiunea PCRM deţine 60 de mandate, astfel că nu-i ajunge un singur vot ca să desemneze preşedintele.