Parlamentul a ratificat Convenția de la Istanbul în prima lectură

Parlamentul a ratificat, în prima lectură, Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul. Proiectul a fost votat de 54 de deputați, transmite IPN.

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, în 2016 și 2020, cadrul legislativ național care reglementează domeniul prevenirii și combaterii violenței în familiei a fost adus parțial în conformitate cu prevederile Convenției, fiind operate modificări în peste 20 de acte legislative. În 2018, Guvernul a aprobat primul document de politică în domeniu – Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie, dar și Planul de acțiuni pentru anii 2018-2020, care are la bază pilonii Convenției: prevenire, protecție, pedepsire și politici integrate.

Convenția de la Istanbul prevede acțiuni și în domeniul educației. La nivelul de educație vor fi promovate principiile de egalitate dintre femei și bărbați, rolurile nesteriotipe, respectul reciproc, depășirea nonviolentă a conflictelor în relațiile interpersonale.

Una din măsurile prevăzute expres în Convenție este existența liniilor de asistență telefonică confidențială. Acestea trebuie organizate astfel ca aceste linii să activeze non-stop, să fie gratuite, pentru a oferi asistență solicitanților, cu păstrarea anonimității.

Convenția de la Istanbul reprezintă cel mai eficient instrument internațional pentru prevenirea violenței față de femei și în familie, a declarat deputatul PAS, Ion Babici. Convenția vine să schimbe percepția în societate despre violență, așa ca aceasta să nu fie acceptată. Zero toleranță față de violența împotriva femeilor și violența în familie.

Convenția în cauză este cel mai important document la nivel european pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea autorilor actelor de violență împotriva femeilor și violenței domestice, a spus deputata PAS, Marcela Adam. Conform rapoartelor OMS, circa 35% din femei suferă din cauza violenței. În Moldova, datele Biroului Național de Statistică arată că 6 din 10 femei cu vârsta cuprinsă între 15-65 de ani au fost supuse unei forme de violență din partea partenerului de viață. În primele 9 luni ale anului 2020, au fost înregistrate peste nouă mii de acte de violență.

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit sala Parlamentului înainte de vot, numind „rușinoasă” intenția de ratificare a Convenției. Deputații BCS spun că aceasta conține prevederi care „distruge valorile și tradițiile creștine”, „promovează avortul”, „legalizează căsătoriile între persoanele de același sex”, „profanează sistemul educațional”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.