Parlamentul a prelungit starea de urgență

Parlamentul a prelungit starea de urgență cu încă 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată cu votul a 61 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, la propunerea Guvernului. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au votat împotrivă, transmite IPN.

Premierul Dorin Recean a declarat în plenul Parlamentului că, din păcate, războiul injust și inuman pe care Rusia îl duce în Ucraina continuă, iar acest fapt are consecințe grave în regiune, implicit în Republica Moldova. Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat de către rachete străine, ceea ce pune în pericol viața și securitatea cetățenilor. „Trebuie să înțelegem că prelungirea stării de urgență este un instrument constituțional necesar, pentru că ne confruntăm în continuare cu elementele unui război hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova, care este ajutat într-un fel sau altul de gruparea „pentru hoție și război”. Ăștia au o misiune foarte clară – să destabilizeze situația și să creeze haos aici”, afirmă șeful executivului.

Potrivit lui, Guvernul este prima instituție interesată în revenirea la normalitate, dar anume starea de urgență oferă un regim juridic și pârghiile necesare pentru a interveni prompt acolo unde este necesar. Premierul a mai spus că încă mai persistă riscurile legate de asigurarea cu energie electrică în condițiile în care în țară nu există capacitate suficientă de producere, iar în țara vecină Rusia bombardează infrastructura energetică.

În luarea sa de cuvânt, deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că, după un an de stare de urgență, se constată că unii reprezentanți ai guvernării de-a lungul acestei perioade au semnat contracte în lipsa atribuțiilor, iar ca rezultat prețurile nu s-au micșorat, dar dimpotrivă au explodat. Nu este clar cum sunt cheltuiți banii acordați inclusiv de partenerii de dezvoltare.

Un alt deputat socialist, Vlad Batrîncea, a menționat că fracțiunea BCS a votat pentru când prima dată a fost instituită starea de urgență. Și aceasta deoarece se așteptau la măsuri concrete și eficiente. Dar acestei guvernări veșnic ceva nu-i ajunge. Chiar dacă controlează și Guvernul, și Președinția și majoritate parlamentară, nu face nimic pentru cetățeni, a mai spus parlamentarul.

Starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie 2022 și extinsă de mai multe ori, precedentul proiect în acest sens fiind votat în Parlament la începutul lunii februarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.