Parlamentul a marcat 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova

În cei 25 de ani de când şi-a declarat independenţa, Republica Moldova a trecut prin multe provocări. Ţara are şansa să devină povestea de succes a noului val de aderare la Uniunea Europeană. Astfel de declaraţii au fost făcute, vineri, în cadrul unei şedinţe festive la Palatul Republicii, unde Parlamentul a marcat aniversarea independenţei țării, invitând reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare şi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, transmite IPN.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în deschiderea evenimentului, a spus că acesta face parte din şirul de acţiuni dedicate marcării, la 27 august, a unui sfert de veac de independenţă. Oficialul a remarcat că cei 25 de ani nu au fost mereu aşa cum şi-au dorit oamenii, însă acum există un proiect de ţară – integrarea europeană.

Potrivit şefului legislativului, Republica Moldova are în faţă multe provocări, dar şi foarte multe oportunităţi. În sesiunea de toamnă a Parlamentului, aleşii poporului îşi doresc să se asigure că reformele se implementează nu doar pe hârtie şi vor pune un accent mare pe controlul parlamentar.

Europarlamentarul Andi Cristea, copreşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE, a remarcat că Republica Moldova este singura ţară din vecinătatea estică a UE care a semnat şi Acordul de Asociere cu UE, şi beneficiază de liberalizarea regimului de vize.  „Progresele şi autenticitatea angajamentului pro-european se văd clar atât de la Bruxelles, cât şi din alte capitale ale Uniunii Europene. Lucrurile nu sunt perfecte şi cu realism afirm că nu pot fi perfecte într-o democraţie tânără, aflată în proces de consolidare. Esenţială este voinţa politică şi continuitatea procesului. Republica Moldova poate deveni povestea de succes a noului val de integrare europeană”, a subliniat Andi Cristea.

Preşedinta Consiliului Naţional al Adunării Federale a Confederaţiei Elveţiene, Christa Markwalder, a menţionat că, la ai săi 25 de ani, Republica Moldova este o democraţie foarte tânără, ţara are de depăşit încă multe obstacole, dar a înregistrat deja şi multe reuşite.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a spus că după 25 de ani de independenţă nu este loc de triumfalism şi toţi poartă o parte de vină. Acesta a adăugat că doar preluarea unor sisteme politice adecvate timpului va permite să se discute despre viitorul acestui stat. Alexandru Tănase a amintit că mai mulţi experţi străini au criticat sistemul electoral din Republica Moldova spunând că acesta este total nepotrivit pentru această ţară şi a încurajat preluarea experienţei statelor baltice în acest domeniu.

La ceremoniile organizate de Parlament dedicate celei de-a 25-a aniversări a independenţei Republicii Moldova au participat preşedinţi, vicepreşedinţi şi deputaţi ai parlamentelor din unsprezece ţări – Ucraina, Belgia, Polonia, Elveţia, România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Serbia, Turcia şi Albania, precum şi Alteţa Sa Regală Principele Radu al României.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.