Parlamentul a aprobat o nouă Lege privind activitatea notarială

Activitatea notarială va fi mai liberă, în acelaşi timp aceasta va fi mai credibilă, iar condiţiile de accedere în funcţia de notar vor fi mai complexe. Astfel de prevederi au fost aprobate în prima lectură de către deputaţi care au votat pentru o lege nouă privind activitatea notarială, transmite IPN.

Eduard Serbenco, viceministrul justiţiei, prezentând proiectul de lege a spus că acesta face parte din Strategia de reformă a sectorului justiţiei. Una dintre inovaţiile care le aduce acest proiect de lege este faptul că apare termenul de „notar stagiar”. Iar perioada de stagiere va fi extinsă de la 12 la 18 luni. După ce stagiarul va efectua un stagiu acesta va avea un examen de calificare în funcţia de notar.

Viceministrul a accentuat că va apărea Camera notarială, care e un organ de reglementare în domeniu. Va fi instituită adunarea generală a notarilor. Va fi creată şi comisia de etică, va fi adoptat un cod deontologic. Va fi constituit şi Fondul de credibilitate format din contribuţiile notarilor. Acest fond va fi gestionat de către un consiliu de administrare ce va activa în cadrul Camerei notariale.

Va fi instituit controlul profesional al activităţii notarilor. Camera notarială va efectua controale periodice o dată la 3 ani asupra activităţii notarilor. Ministerul Justiţiei va putea efectua controale inopinate în baza plângerilor.

Potrivit lui Eduard Serbenco, implementarea acestei legi nu presupune alocări de la bugetul naţional. Proiectul a fost consultat cu alte autorităţi şi cu societatea civilă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.