Bugetul de stat pentru anul 2020 a fost votat în primă lectură în ședința de joi, 5 decembrie, a Parlamentului, transmite IPN. Veniturile vor însuma 44 136,6 milioane de lei, cu o majorare de 8,6% față de 2019 (rectificat), datorită creșterii preconizate a veniturilor din impozite și taxe. Cheltuielile vor constitui 51 551,9 milioane de lei, cu 11,2% mai mult față de 2019. Pentru finanțarea deficitului bugetar, în sumă de 7 415,3 milioane de lei, vor fi utilizate resurse atât externe, cât și interne.
Protecția socială, învățământul, ocrotirea sănătății sunt primele trei grupe cu cele mai mari volume de cheltuieli în structura cheltuielilor bugetului de stat.
Potrivit autorilor, principalele măsuri de politici pe care este construit proiectul bugetului se referă la continuarea reformelor structurale economice și sociale, extinderea autonomiei financiare locale, creșterea salariilor pentru majoritatea angajaților bugetari, precum și implementarea programelor de asistență socială a populației cu venituri mici.
La elaborarea proiectului bugetului de stat pentru 2020 au fost utilizați indicatorii macroeconomici precum creșterea reală a PIB cu 3,8%, inflația – 5,7%, creșterea salariului nominal mediu lunar cu 8,7% și a fondului de remunerare a muncii – cu 8,5%.
Legea bugetului se votează în trei lecturi.