Asociaţia Obştească „Parlamentul-90”, care reprezintă mai bine de o sută de ex-deputaţi, susţine că Republica Moldova s-a pomenit într-o criză socială, economică şi politică acută şi actuala situaţie din ţară din proastă a devenit chiar dezastruoasă, iar prestaţia actualei clase politice este una dintre cele mai dezamăgitoare. Deputaţii primului Parlament din perioada 1990-1994 afirmă că partidele de la guvernare nu sunt capabile să renunţe la ambiţii, astfel încurajând în continuare iresponsabilitatea funcţionarilor şi a organelor de stat, iar clasa politică în loc să întreprindă acţiuni pentru a identifica un numitor comun, dimpotrivă, promovează o politică de dezbinarea.
Membrii Consiliului de Administraţie al Asociaţiei au prezentat vineri, 4 decembrie, la o conferinţă de presă la IPN, rezoluţia Adunării Generale a deputaţilor Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XII-a, semnatari ai Declaraţiei de Independenţă şi opiniile unor deputaţi ai Parlamentului Independenţei faţă de prestaţia actualei guvernări în ultimii ani.
Secretarul asociaţiei „Parlamentul-90”, Nicolae Misail, a dat citire rezoluţiei în care se menţionează că, spre regret, aşteptările s-au dovedit a fi dintre cele mai dezamăgitoare şi nu era destul că din 2009 şi până la ultimele alegeri, clasa politică a purtat populaţia din criză în criză şi din scrutin în scrutin – ultimul an comportamentul guvernanţilor s-a dovedit a fi unul cu consecinţe de-a dreptul dezastruoase pentru democraţie, pentru cursul european şi pentru populaţie în ansamblu.
„În Republica Moldova s-a instaurat un regim preluat de la guvernarea comunistă şi remodelat în politică de stat pretinsă pro-europeană, pentru că doar astfel a fost posibil furtul miliardelor, subvenţiile frauduloase în economie, contrabanda, evaziunea fiscală masivă, nivelul înalt al corupţiei în toate structurile de stat, în special în justiţie”, a citat Nicolae Misail din rezoluţie. În document se mai spune că acţiunile iresponsabile sau mai degrabă inacţiunile funcţionarilor şi structurilor obligate să monitorizeze legalitatea şi buna funcţionare a sistemului bancar, au condus la devalorizarea monedei naţionale, la creşterea tarifelor şi altele.
În opinia semnatarilor, o soluţie pentru depăşirea situaţiei în care se află ţara ar fi apariţia unor forţe politice noi formate din tineri, persoane care nu au fost compromise şi inspiră încredere cetăţenilor. „De fapt, alegătorii nu au votat partidele în ultimul scrutin, ci cursul european, însă iresponsabilitatea actualei guvernări a erodat nu numai imaginea şi autoritatea statului în faţa partenerilor externi, ci şi încrederea populaţiei în cursul european”, se mai spune în rezoluţia semnată de membrii „Parlamentul-90”.
Deputaţii din primul Parlament propun drept obiective prioritate – modificarea Constituţiei privind alegerea şefului statului prin vot direct de către popor, dar şi retragerea imunităţii parlamentare. În opinia foştilor deputaţi, e nevoie şi de eliberarea din funcţii a conducătorilor instituţiilor de stat, care au fost obligate să monitorizeze legalitatea şi buna funcţionare din sectorul bancar. De asemenea, se impune elaborarea unui plan de acţiuni privind returnarea miliardelor sustrase.
În contextul situaţiei precare, deputaţii primului Parlament îndeamnă reprezentanţii societăţii să nu rămână indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în ţară, să dea de dovadă de activism civic în limitele legale, ale normelor morale şi bunului simţ. De asemenea, partenerii externi sunt îndemnaţi să susţină în continuare parcursul european al Republicii Moldova, lipsind totodată de sprijin politic actualii guvernanţi şi lideri politici care au discreditat ideea europeană de dezvoltare.