Acţiunile unilaterale ale autorităţilor autoproclamate din stânga Nistrului duc la obstrucţionarea activităţilor organismelor constituţionale ale Republicii Moldova şi la degradarea procesului de reglementare a conflictului îngheţat. Despre aceasta se menţionează în textul unei declaraţii semnată de mai mulţi membri ai APCE, la iniţiativa deputatei Ana Guţu, preşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului de la Chişinău.
Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, situaţia din stânga Nistrului a fost prezentată de către Ana Guţu la sesiunea de vară a APCE de la Strasbourg. Parlamentara a menţionat că regiunea transnistreană s-a transformat într-un teritoriu al tensiunilor sporite din cauza acţiunilor unilaterale ale autorităţilor autoproclamate. Tiraspolul a adoptat aşa-zisa lege a frontierei de stat, care redefineşte frontierele regiunii secesioniste prin includerea localităţilor de pe malul drept al Nistrului în regiunea separatistă.
Potrivit Anei Guţu, provocările autorităţilor autoproclamate din regiunea transnistreană duc la blocarea activităţii Comisiei Unificate de Control şi a echipelor multinaţionale de experţi militari.
Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfăşoară la Strasbourg în perioada 24-28 iunie 2013. Din componenţa delegaţiei parlamentare fac parte deputaţii Liliana Palihovici, Ana Guţu, Stella Jantuan, Valeriu Ghileţchi şi Grigore Petrenco.