Bruxellesul este foarte îngrijorat referitor la situaţia politică din Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de parlamentarul european din partea Germaniei, David McAllister, în cadrul Forumului Konrad Adenauer de Politică Europeană „Europa și noile provocări”. Parlamentarul a menţionat că ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni în Moldova nu a fost un lucru bun, transmite IPN.
„Ţara voastră are nevoie foarte rapid de un guvern nou. Acest guvern, oricare ar fi el, trebuie să abordeze problemele urgente ale ţării ca o prioritate absolută, mai ales pentru a combate corupţia şi crima organizată pentru ca să implementeze statul de drept”, a declarat David McAllister.
Oficialul european a avut întrevederi cu lideri politici de la Chişinău, cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, şi cu studenţii de la Relaţii Internaţionale. El a sesizat că tinerii şi-au pierdut încrederea în elita politică. „Sarcina numărul unu pentru noul guvern trebuie să fie reclădirea încrederii oamenilor în politicieni. Acest lucru este posibil doar prin întărirea statului de drept”, a menţionat parlamentarul european.
Politicianul şi-a exprimat încrederea că oamenii din Republica Moldova au puterea şi voinţa de a soluţiona problemele politice. „Dumneavoastră sunteţi partea valoroasă a Europei. UE ar fi mai puternică cu un astfel de partener cum e Moldova. Mulţi reprezentanţi ai Bruxellesului sunt gata să vă ajute, dar şi ţara voastră trebuie să întreprindă reforme urgente necesare”, a continuat David McAllister.
„Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană ne oferă foarte multe posibilităţi de deschidere. Din acest punct de vedere, trebuie să implementăm acele reforme care au fost lansate şi să le continuăm pe cele care sunt noi în agendă. Trebuie să avem stabilitate politică, trebuie să continuăm această cooperare foarte activă cu UE. Acordul rămâne acea lumină de la capătul tunelului pe care trebuie să-l trecem”, a menţionat viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Daniela Cujba, prezentă la eveniment.
Forumul Konrad Adenauer de Politică Externă este la a patra ediţie. Fundaţia se axează pe educaţie politică şi consultanţă.