Părinţii sunt îndemnaţi să utilizeze metode pozitive de pedeapsă pentru copii
De cele mai dese ori pedepsele aplicate copiilor sunt percepute ca un lucru negativ. Specialiştii susţin că părinţii îşi pot pedepsi copiii, însă doar utilizând metode pozitive şi paşnice, care i-ar disciplina pe cei mici şi care ar înlătura situaţiile de conflict.
Psihologul Natalia Spatari, metodist în cadrul secţiei didactico-metodică a Centrului republican pentru copii ARTICO, a declarat pentru Info-Prim Neo că în foarte multe cazuri părinţi se confruntă cu problema că nu ştiu cum să procedeze în anumite situaţii conflictuale. Psihologul a menţionat că acest subiect îl abordează cu părinţii copiilor care frecventează atelierele centrului.
„Ne-am obişnuit că pedeapsa poartă un caracter negativ, dar nu este aşa. Vrem sau nu vrem, dar aplicăm pedeapsa faţă de copiii noştri. Sunt însă pedepse într-adevăr negative, care trezesc copilului sentimentul de neîncredere, autocritică, dar sunt şi pedepse pozitive pe care le putem aplica faţă de copiii noştri”, a notat psihologul.
În opinia Nataliei Spatari, există un şir de pedepse pozitive care pot fi aplicate. Una dintre ele „time out”, care se foloseşte pentru a linişti părţile implicate în conflict. Această metodă presupune pauze de tăcere atunci când copilul se poartă urât sau când se ceartă doi copii. Aceştia se separă în odăi diferite, pentru ca fiecare să se calmeze, iar după ceva timp se cheamă la discuţii, pentru a soluţiona problema cu calm.
O altă metodă este aplicarea regimul zilei pentru copil, fapt care îl disciplinează şi înlătură foarte multe conflicte. De exemplu, atunci când copilul merge la culcare, dacă are stipulat în regim o oră, nu mai apar probleme. Specialistul susţine că e la fel şi cu mesele sau joaca. O altă metodă este cea de alternativă. Mai exact atunci când copilul refuză să facă ordine, mama sau tata trebuie să-i propună două sarcini din care copilul ar avea de ales. De exemplu – strângi jucăriile sau uzi florile. Natalia Spatari consideră că aceste metode pot fi aplicate copiilor la vârsta mică şi până la adolescenţă.
De asemenea, Natalia Spatari a mai spus că părinţii trebuie să observe la copii în mod special lucrurile bune pentru a-i încuraja.