Părinţii sunt atenţionaţi despre riscurile de accidentare a copiilor în curte

Perioada de primăvară, când încep lucrările în grădină şi în curte, este asociată cu un risc sporit de accidentare a copiilor sub 5 ani. Specialiştii atenţionează părinţii să fie prudenţi şi să nu-i lase pe cei mici fără supraveghere nici pentru o clipă. 

Şefa Secţiei primiri urgenţe a Spitalului Clinic municipal din Bălţi, Ala Condrea, îşi aminteşte din experienţa sa că o mamă a ieşit să muncească în grădină, luându-şi lângă ea şi bebeluşul de doar 7 zile, pe care l-a lăsat însă neacoperit. Ca urmare, copilul a ajuns la spital cu arsuri solare grave. Un alt copil, lăsat singur în casă în timp ce părinţii trebăluiau prin curte, a fost la un pas să se sufoce cu şnurul de la jaluzele pe care şi l-a  înfăşurat în jurul gâtului. Medicul îşi aminteşte că micuţul a fost salvat cu greu. O altă familie, un alt caz: un copil a ajuns la spital cu degetele tăiate cu un topor lăsat la nimereală. Sunt numeroase şi cazurile de intoxicaţii cu tot felul de substanţe folosite în agricultură, pe care părinţii nu conştientizează că trebuie să le păstreze în locuri inaccesibile pentru copii. A existat un caz în care un copil a căzut într-un vas cu var încins, care i-a provocat arsuri grave. 

Ala Condrea a îndemnat părinţii să nu-şi lase nici pentru un moment copiii mici fără supraveghere, iar dacă trebuie să facă şi altceva care le solicită atenţia, să ceară ajutorul unui alt adult care ar avea grijă de micuţ.

O atenţionare este îndreptată şi către fântânile din curte. Recent, într-o localitate de peste Prut, un copil de 2 ani a murit căzând într-o fântână. Solicitat de IPN, şeful unei echipe de salvatori din cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Ghenadie Gavriliţă, a declarat că toate găurile şi fântânile din curte trebuie acoperite corespunzător – fie cu capace mai grele, fie cu capace cu lacăt. Părinţii trebuie să nu scape din ochi copiii nici atunci când dau foc la ceva, pentru că micuţii sunt curioşi şi se apropie foc, existând riscul să se frigă sau să se intoxice cu fum. Principala armă de protecţie împotriva pericolelor este asigurarea unei locuinţe şi a unei curţi sigure şi atenţia permanentă a adulţilor.

Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite şi pe site-ul www.parinti.md, lansat în cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). De 6 ani proiectul, în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.