La Bălţi, în cadrul Centrului de Plasament Temporar şi Reabilitare pentru Copii, a fost lansat un serviciu nou, care le permite părinţilor solitari aflaţi în dificultate să-şi lase aici copiii mici pe parcursul zilei, între orele 7.00 şi 19.00, ca să poată să meargă la muncă.
Serviciul a fost lansat cu sprijinul Asociaţiei Obşteşti „CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie”, reprezentant al organizaţiei „Hope and Homes for Children” din Marea Britanie.
Preşedinte CCF Moldova, Liliana Rotaru, a declarat pentru IPN că de acest serviciu pot beneficia părinţii solitari care se descurcă greu din punct de vedere financiar şi au copii de vârstă mică, de la 4 luni şi până la cel mult 3 ani. Capacitatea serviciului este de 12 locuri.
„Există multe cazuri, în special în regiunile urbane, în care mama îşi creşte singură copilul, dar trebuie să meargă la serviciu pentru a-l putea întreţine, a-şi achita facturile, uneori pentru chirie, şi atunci apare întrebarea cu cine îşi poate lăsa copilul de 5-6 luni? Principalul scop al acestui serviciu este prevenirea separării copilului de familie”, a declarat Liliana Rotaru, spunând că în oraşe nu sunt suficiente locuri la creşă.
Fiecare cerere va fi evaluată minuţios, pentru ca specialiştii să se convingă că părintele nu are cu cine să-şi lase copilul, iar la fiecare 6 luni situaţia va fi reevaluată. Angajaţii Direcţiei asistenţă socială şi medicii de familie vor contribui la identificarea părinţilor solitari care au nevoie de acest ajutor. Odată cu încadrarea copilului în acest serviciu, părintele urmează să se angajeze timp de două luni şi să menţină locul de muncă.
Lilia Oleinic, consultant principal la Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia se află centrul, a declarat că acest tip de serviciu este nou pentru ţara noastră, unul similar fiind doar în capitală, iar experienţa serviciului de la Chişinău arată că există necesitate. Lilia Oleinic a menţionat că un lucru foarte important este faptul că pe lângă serviciile de îngrijire şi dezvoltare, în cadrul serviciului, copiii vor beneficia de reabilitare medicală. De regulă, acest grup de copii suferă de afecţiuni specifice vârstei – rahitism, anemie, malnutriţie etc., iar specialiştii urmează să le acorde asistenţa necesară.
Serviciul a fost creat cu sprijinul financiar al Ambasadei Finlanda la Bucureşti şi al fundaţiei Hope and Homes for Children Marea Britanie. Pentru renovare şi dotare s-au cheltuit peste 8 mii de euro, bani oferiţi de ambasadă. Costurile pentru întreţinerea serviciului sunt asumate de către Centrul de Plasament Temporar şi Reabilitare pentru Copii.