Părinţii învaţă cum să-şi protejeze copiii de accidente rutiere

Chiar pe băncile şcolii, părinţi din toată ţara învaţă cum să-şi educe copiii în spiritul prevenirii accidentelor rutiere, precum şi comportamentele responsabile ale adulţilor în stradă. O astfel de iniţiativă de lecţii de educaţie rutieră pentru părinţi a fost organizată în cadrul Campaniei „Ştii să eviţi pericolele străzii?” de Proiectul moldo-elveţian REPEMOL şi Fundaţia ProtectMD

Scopul trainingurilor este de a creşte gradul de conştientizare de către părinţi a riscurilor rutiere din viaţa de zi cu zi, în special pericolele pentru copii şi tineri, precum şi sporirea gradului de cunoaştere şi înţelegere a metodelor de prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea copiilor.

Unul dintre trainerii care lucrează cu părinţii, Tatiana Mihailova, a declarat pentru IPN că formatorii îşi propun să motiveze părinţii să fie activi şi responsabili în asigurarea securităţii copiilor în trafic. Până acum au fost organizate circa 50 de seminare în diferite raioane ale ţării, în cadrul cărora au fost discutate subiecte ce ţin de securitatea copilului pieton, copilului pasager şi copilului pe bicicletă sau role.

„Problema accidentelor rutiere cu implicarea copiilor este actuală pentru ţara noastră, la noi pietonii nu trec o şcoală, o pregătire specială”, a afirmat Tatiana Mihailova. Potrivit ei, doar în anul 2014 în Moldova au fost accidentaţi 411 copii, 20 dintre care au decedat. Părinţilor le revine sarcina de a face educaţie rutieră în familie pentru siguranţa şi sănătatea copiilor lor.

Pe lângă părinţi, la aceste traininguri sunt invitaţi şi autorităţile publice locale, cadrele didactice şi liderii locali de opinie, pentru o mai bună difuzare a mesajelor de educaţie rutieră.

Organizatorii îşi propun să instruiască în continuare până în 10 mii de persoane din 200 de localităţi diferite ale ţării, până în aprilie 2017. Localităţile alese pentru desfăşurarea trainingurilor sunt în zonele periculoase din punct de vedere al riscurilor rutiere, precum şi reprezentative din punct de vedere lingvistic şi geografic.

Campania „Ştii să eviţi pericolele străzii?” este implementată de Proiectul REPEMOL– Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă în Republica Moldova şi Inspectoratul Naţional de Patrulare cu sprijinul financiar al Agenţiei Elveţiene de Dezvoltare şi Cooperare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.