În școlile și grădinițele din țară continuă să se colecteze sistematic bani sub diverse pretexte. Acest lucru influențează negativ asupra copiilor și generează situații de discriminare și hărțuire atunci când cineva nu poate sau nu acceptă să ofere bani. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Ala Revenco, director executiv al Asociației Obștești „Părinți Solidari”, a prezentat o listă cu recomandări adresate autorităților, menite să contribuie la eliminarea taxelor informale din sistemul educațional.
Ala Revenco spune că este nevoie să fie lansate periodic campanii de informare a părinților și a cadrelor didactice. Iar măsurile luate de autorități trebuie să fie mai insistente, altfel fenomenul va continua să se amplifice.
„Acum suntem în situația când, la peste 30 de ani de independență, continuăm să avem în instituțiile de învățământ din Republica Moldova colectări sistematice, sub orice pretext, pornind de la produse igienice și finalizând cu reparații de amploare sau cu dotarea cu mobilier, procurarea de televizoare și alt tip de echipament. Acest fenomen, din păcate, are impact negativ asupra dreptului la educația copilului, îngrădind acest drept sau creând situații de discriminare, bullying, hărțuire în raport cu cei care nu vor să se conformezeˮ, a declarat Ala Revenco.
Deși există un Cod de Etică a cadrului didactic, în care se specifică neadmiterea colectării banilor de la părinți, această practică se menține. Profesorii adună în continuare bani direct sau prin intermediul unor părinți, camuflându-le sub donații benevole. Ala Revenco spune că nu se poate vorbi despre o luptă eficientă cu corupția în instituțiile statului dacă nu se face ordine în sistemul educațional. Or, copiii de astăzi sunt guvernații și funcționarii de mâine.
Evghenia Bordeianu, mamă a doi copii de grădiniță și membră a asociației „Părinți Solidari”, spune că în chat-urile de părinți se adună bani cu orice pretexte. Toate încercările de a semnaliza autoritățile nu s-au soldat cu nimic relevant. Bani continuă să se adune. Părinților le este frică să nu fie intimidați copiii și acceptă să ofere sumele solicitate.
Membrii asociației „Părinți Solidari” au lansat o petiție în care fac un apel public la autoritățile responsabile să ia măsuri ferme pentru a soluționa problema colectărilor informale în sistemul educației.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.