Păreri împărţite privind necesitatea majorării tarifelor la energia electrică

Experţii au păreri împărţite privind necesitatea majorării tarifelor la energia electrică. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Expertul în economie, Sergiu Tofilat, consideră că solicitarea furnizorului de energie electrică de a majora tarifele nu este justificată. „În primul rând, cred că ar trebui de efectuat un audit serios la Compania Gas Natural Fenosa, în care să se ia în considerare şi devierea valutară. Nouă ni se spune ca trebuie de majorat, dar nu cunoaştem realitatea. Majorarea tarifelor trebuie să fie argumentată serios, iar oamenii să cunoască de ce sunt majorate. Se ştie că există fraude privind cheltuielile furnizorilor, iar consumatorii nu trebuie obligaţi să le plătească din banii lor. Eu nu sunt sigur, dar nu este exclus că s-ar găsi argumente pentru ca tariful să fie chiar diminuat”, a spus expertul.

Tudor Şoitu, ex-vicepreşedinte la Curtea de Conturi, a confirmat că la Gas Natural Fenosa se comit multe fraude. „Raportul de audit la Gas Natural Fenosa pentru perioada 2010-2012, a constatat comiterea mai multor fraude. Însă acest document a fost lăsat fără examinare. Sper să se ţină cont de el atunci, când se va discuta despre majorarea tarifelor la energia electrică. Consider că majorarea cu 60 la sută a tarifelor la energia electrică nu este justificată”, a spus Şoitu.

Pe de altă parte, fostul consilier al preşedintelui Gas Natural Fenosa, Ion Comendant, susţine că tariful pentru energia electrică trebuie majorat. „Compania a ajuns în incapacitate de plată, iar condiţiile impuse îl poate determina pe investitor să plece. Furnizorul nu este vinovat de deprecierea leului. Nu este exclus că am putea ajunge la deconectări ca în anii 2000” , a spus Comendant.

Preşedintele Asociaţiei consumatorilor de resurse energetice, Nicolae Mogoreanu, de asemenea s-a pronunţat pentru majorarea tarifelor. „Cantitatea de energie electrică consumată nu se achită integral de mai bine de un an. Cred că majorarea este justificată, dar parţial. Nu cred că este justificată majorarea chiar cu 60 la sută. Această majorare trebuie făcută pe etape, ca să nu afecteze consumatorul”, a declarat Mogoreanu.

Recent, întreprinderile Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, care fac parte din Grupul Gas Natural Fenosa, ce deservesc circa 70 la sută din teritoriul ţării, au anunţat că au fost avertizate de către furnizor că ar putea reduce până la 40% din alimentarea cu energie electrică din cauza amânării plăţilor pentru energia furnizată. Încetarea de alimentare ar putea fi efectuată de la 1 iulie, curent, aşa cum a fost indicat întreprinderilor Gas Natural Fenosa în scrisoarea de avertizare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.