Actuala putere nu are dreptul să desfășoare reforme de amploare din cauza lipsei legitimității. Reformele sunt necesare și se realizează în conformitate cu obligațiile luate în fața partenerilor de dezvoltare. Declarațiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.
Analistul politici Victor Ciobanu a afirmat că actuala guvernare nu are dreptul să desfășoare reforme de amploare din cauza legitimității scăzute. Potrivit lui, în cazul unui asemenea nivel de încredere, de regulă, puterea trebuie să-și dea demisia, să organizeze alegeri anticipate după care trebuie organizate reformele. „Învingeți în alegeri, după aceea desfășurați reforme”, a spus Victor Ciobanu.
Analistul a menționat că mai întâi trebuie efectuată reforma administrativă, apoi poate fi abordată tema sistemului electoral, ulterior reforma Guvernului. În opinia lui, reforma Guvernului, inițiată de autorități se desfășoară la fel ca și celelalte reforme, în conjunctură politică.
Deputatul Partidului Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, a menționat în cadrul emisiunii că se creează impresia că această reformă a fost făcută în grabă pentru că până acum nu este clar câte ministere vor exista, câte agenții, ce funcții vor avea. „Există temeri că toate acestea se fac cu scopul de a crea verticala puterii înainte de alegeri”, a spus oficialul.
Totodată, deputatul Partidului Democrat, Eugeniu Nichiforciuc, susține că reforma Guvernului este foarte importantă, este bine gândită și cursul acesteia a fost indicat în Foaia de parcurs semnată cu partenerii din Uniunea Europeană. „Ceea ce se face în prezent, se face pentru îmbunătățirea managementului, pentru reducerea aparatului Guvernului și a cheltuielilor”, a declarat Eugeniu Nichiforciuc.