Păreri împărţite privind declararea drept persoane non-grata a doi jurnalişti din Rusia

Experţii au păreri împărţite privind declararea drept persoane indezirabile de către autorităţile de la Chişinău a directorului Agenţiei de ştiri Russia Today, Dmitri Kiselev, şi a prezentatorului rus de televiziune, Andrei Kondrașov, care urmau să ajungă la Chişinău la prezentarea filmului „Crimeea. Drumul spre Patrie”. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, consideră că declararea celor doi drept persoane indezirabile „nu este cea mai bună metodă care putea fi folosită într-un stat care pretinde a fi democratic”.

Anatol Ţăranu, directorul Institutului de analiză şi consultant politică „Politicon”, este de părerea că autorităţile moldoveneşti au acţionat corect. „La modul general aş fi de acord cu dl. Pavlovschi, dar nu este  justificat în cazul Republicii Moldova. Şi aşa canalele ruseşti de televiziune domină spaţiul şi dezinformează populaţia, dar mai lipseau şi aceştia doi să facă aici propagandă pro-Putin”, a declarat expertul.

De altă părere este analistul politic Victor Gurău.”Filmul într-adevăr este unul propagandistic şi manipulator. Dar dacă tindem spre valori şi principii europene, modul cum s-a procedat este un lucru neplăcut. Cei doi ruşi nu au făcut nimic împotriva Republicii Moldova”, a spus expertul.

Juristul Pavel Midrigan presupune că autorităţile moldoveneşti au avut alte motive de a nu le permite celor doi să vină în Republica Moldova. „Trebuia de stabilit care este adevăratul scop pentru care cei doi au venit la Chişinău. Dacă cei doi prezentau pericol pentru securitatea statului, atunci autorităţile moldoveneşti au procedat corect”, a opinat juristul.

Invitatul permanent al emisiunii, analistul politic Igor Boţan, consideră că prin declararea lui Kiselev şi Kondraşov persoane non grata, autorităţile moldoveneşti au dat dovadă de laşitate, deşi aceşti doi nu ar fi fost bineveniţi în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.