Păreri împărțite privind decizia CEC de a nu înregistra grupul de inițiativă pentru referendumul anti-mixt

Ședința Comisiei Electorale Centrale, în cadrul căreia a fost respinsă cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului mixt de vot a fost una de probare a faptului că CEC și-a pierdut independența. Așa consideră Ștefan Gligor, președintele Biroului executiv al grupului de inițiativă. Membrul CEC, Andrei Volentir, a declarat că nu comentează aceste acuzații. Schimbul de replici a fost făcut în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui Ștefan Gligor, CEC și-a arogat atribuții care aparțin Curții Constituționale și Parlamentului, lucru contrar legislației. El susține că, atunci când a fost inițiat acest grup,  nu se înțelegea cât de tare guvernarea se teme de cetățeni. „Acest exercițiu a demonstrat două lucruri foarte importante: faptul că puterea trăiește într-o dimensiune paralelă cu majoritatea cetățenilor din această țară și creează o realitate paralelă, absolut separată de ceea ce se întâmplă în țară și că nu se teme de nimeni mai mult decât de cetățean”, a declarat Ștefan Gligor.

Referindu-se la argumentul CEC  potrivit căruia cu un an înainte de alegeri nu trebuie modificată legislația electorală, directorul de programe în cadrul Asociației Promo-LEX, Pavel Postica, consideră că revenirea la un sistem care a fost implementat în Republica Moldova timp de zeci de ani, pe care alegătorii îl cunosc foarte bine, nu ar însemna modificare a sistemului electoral. „În cazul în care acest referendum s-ar organiza, el ar însemna un test pentru societatea noastră de aprobare a acestui sistem sau de respingere. Pentru că în cazul în care pică referendumul, noi implicit recunoaștem sistemul electoral mixt la nivel de țară și anume printr-un astfel de exercițiu se ajunge la un consens național solicitat de Comisia de la Veneția”, a spus Pavel Postică.

Membrul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, a declarat că elementele de bază care au stat la baza hotărârii CEC au fost ambiguitatea normei de drept din Constituție privind desfășurarea referendumului, dar și imperativul de a avea o stabilitate în sistemul electoral în preajma unui scrutin ordinar.  

Pe 12 martie CEC a respins repetat cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ. În comunicatul instituției se menționează că astfel a fost stabilită necorespunderea inițiativei cu prevederile Codului bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneţia care prevede că elementele fundamentale ale dreptului electoral, în special, sistemul electoral propriu-zis, componența comisiilor electorale şi constituirea circumscripțiilor electorale, nu trebuie amendate decât cel puţin cu un an înainte de alegeri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.