Păreri împărțite privind conflictul dintre guvernare și președinție

Divergențele dintre Guvern și președintele Igor Dodon privind participarea militarilor moldoveni la exercițiile din Ucraina sunt un spectacol. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Directorul de programe de la Centrul de Politici și Reforme, Ștefan Gligor, consideră că Igor Dodon are puține domenii de competență și puține instrumente pentru a-și onora promisiunile electorale, în special după cârdășia și parteneriatul cu Partidul Democrat în cazul votării legii cu privire la sistemul electoral mixt. „Aceste lucruri dau pe față că este vorba de un spectacol și ei au nevoie de niște subiecte care ar distrage foarte mult atenția și ar crea o polarizare și un sistem de viziuni care divizează oamenii în două categorii: cei care sunt pro-occident și cei care sunt pro-Rusia”, spune Ștefan Gligor referindu-se la „războiul” dintre Guvern și Parlament, pe de o parte, și președinție, pe de altă parte, pe subiectul participării militarilor moldoveni la exercițiile din Ucraina.

În opinia președintei Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, actualmente Republica Moldova are nevoie de o opoziție unionistă și europenistă unită. Astfel, potrivit ei, se va ajunge și la impeachment. „Dodon trebuie „trăsnit” politic și mediatic și scos din funcție”, este de părere Vitalia Pavlicenco.

Fostul deputat Valentin Crîlov consideră că Igor Dodon se poziționează ca lider activ al Partidului Socialiștilor și orice pas al lui este legat de pregătirea pentru alegerile parlamentare. „N-are importanță care sunt atribuțiile șefului statului, n-are importanță care este situația în Transnistria și care sunt relațiile pe linia Republica Moldova – Federația Rusă, este vorba despre alegerile parlamentare ordinare din 2018. Acesta este scopul de bază”, spune Valentin Crîlov.

Președintele Asociației „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, susține că Forțele Armate ale Republicii Moldova nu constau în anumite exerciții militare peste hotare, dar în pregătire pe teritoriul țării. „Atât timp cât legea îi permite lui Igor Dodon să aprobe sau să nu aprobe, pentru că el este comandantul suprem al Forțelor Armate, atât timp fiți buni și acceptați poziția asta”, spune Dumitru Roibu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.