Parcul Ţaul trece în gestiunea autorităţii locale

Monumentul de arhitectură peisagistică „Parcul din satul Ţaul” a trecut în gestiunea Primăriei din localitate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către Parlament. Parcul va fi renovat cu 23 de milioane de lei, prin intermediul Fondului Naţional de Dezvoltare Regională şi cu sprijinul financiar al Consiliului raional Donduşeni.

Contabila Primăriei, Nicolina Căldare, a declarat pentru IPN că autoritatea locală demult intenţionează ia parcul în gestiune, din cauza situaţiei dezastruoase în care se află. 1 milion de lei vor fi acordaţi de către Consiliul raional şi restul vor veni prin Fondul Naţional de Dezvoltare Regională.

Monumentul istoric de arhitectură peisajeră ocupă o suprafaţă de 46 de hectare. Conacul Andrei Pommer şi alte zece clădiri adiţionale din parc au fost construite la începutul secolului trecut. Parcul a fost fondat în anii 1901 – 1904 de către proprietarul moşiei Andrei Iacob Pommer, originar din Grecia. În faţa parcului se află clădirea fostului conac. În parc sunt peste 150 de specii de arbori, arbuşti şi liane, dintre care două treimi sunt exotice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.