Parascovia Marandici: La Centrul Socio-Cultural Costești există activități pe interesul tuturor

Grație programului guvernamental Satul European a fost reabilitată Sala Mare a Casei de Cultură din Costeșți, iar grație proiectelor internaționale a fost extinsă gama de activități destinate tinerilor din localitate. Opinia aparține șefei Centrului Socio-Cultural din Costești, Parascovia Marandici, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice „Investiții UE în sectorul cultural al Republicii Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit Parascoviei Marandici, Centrul Socio-Cultural Costești oferă copiilor și adulților un spectru vast de activități educaționale și de recreere.

Șefa Centrului Socio-Cultural Costești spune că localitatea are un enorm potențial turistic și cultural, iar centrul multifuncțional socio-cultural Costești a devenit un punct de atracție pentru localnicii de toate vârstele.

„Avem obiective turistice în localitate care merită să fie văzute, descoperite și promovate, cum ar fi Complexul Turistic Costești, Pensiunea Turnul Alb, avem situl arheologic. Biblioteca noastră are anual peste 1200 de cititori, are un fond de carte de peste 20 de mii de exemplare. La bibliotecă se organizează multe evenimente, lansări de carte, expoziții. Îndemn toți tinerii să viziteze centrul nostru multifuncțional, deoarece aici pot beneficia de activități pe interesul tuturor”, a spus directoarea Centrului Socio-Cultural Costești, Parascovia Marandici.

Parascovia Marandici spune că încă de la lansarea programului Satul European localitatea a obținut fonduri pentru reabilitatea Sălii Mari a Casei de Cultură. Acum artiștii și spectatorii au parte de condiții moderne în Casa de Cultură, acest lucru majorând numărul activităților culturale organizate la Costești.

„În 2021 am făcut parte din echipa unui proiect finanțat de USAID care a prevăzut o zonă de joacă în scuarul Casei de Cultură. Făcând parte din această echipă ca asistent de proiect, am înțeles cum se scriu corect proiectele. Cea mai mare bucurie a fost în 2022 când a fost lansat programul Satul European. Am aplicat pentru reparația Sălii Mari a Casei de Cultură care are 600 de locuri. Casa de Cultură are în total peste 1600 de metri pătrați. Suma pentru care puteam alica nu era suficientă pentru întreaga clădire, de aceea am selectat Sala Mare și holul, care au fost reabilitate. Proiectul a fost implementat cu succes”, explicat șefa Centrului Socio-Cultural Costești.

Șefa Centrului Socio-Cultural Costești spune că pentru a crește gradul de activism civic al tinerilor din localitate a fost creat Consiliul Local al Tinerilor. Tinerii sunt implicați în procesul de scriere a proiectelor cu fonduri guvernamentale sau europene.

„Avem Consiliul Local de Tineret, la activitățile căruia sunt prezenți de la 60 la 100 de tineri. Organizăm săptămânal ședințe și diferite activități cu tinerii. De fiecare dată mă consult cu ei și încerc să organizez ceea ce-și doresc ei. Tinerii sunt implicați și în scrierea proiectelor. În acest an am fost beneficiarii a trei proiecte. E vorba de proiecte mici. Am dotat biblioteca locală cu un fond de carte în valoare de 6 mii de lei, 8 mii de lei au câștigat tinerii pentru jocuri de masă și instruiri. Am câștigat un alt proiect care a prevăzut instruiri pentru tineri. Ei au învățat cum să implementeze corect un plan de activitate, o strategie”, a mai spus Parascovia Marandici.

Dezbaterea publică „Investiții UE în sectorul cultural al Republicii Moldova” este ediția a noua, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, cu sprijinul Fundației Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.