Istorici din Republica Moldova şi Ucraina au făcut, în cadrul unui duplex radiofonic Chişinău-Kiev, prezentat de Radio Moldova, paralele dintre consecinţele Pactului Molotov-Ribbentrop şi politica expansionistă de astăzi a Federaţiei Ruse, transmite IPN.
Referindu-se la cele două perioade, savantul ucrainean Iuri Şapoval a spus că în ambele cazuri este vorba de politica expansionistă a Rusiei. „În cazul Pactului Molotov-Ribbentrop fostul imperiu sovietic s-a extins din contul Ucrainei de Vest, Belarus, Poloniei şi Basarabiei. Acum, succesoarea URSS şi-a anexat Crimeea şi încearcă să fure din teritoriile de est ale Ucrainei. Iar preşedintele Putin nu urmăreşte decât consolidarea puterii sale şi este obsedat de laurii Ecaterinei a II-a”, a menţionat istoricul ucrainean.
Şapoval şi-a exprimat regretul că Occidentul nu ia măsuri mai drastice pentru a-l opri pe Putin. „Putin minte fără neruşinare. La fel cum a minţit şi Hitler, fără niciun pic de moralitate. Şi îmi pare rău de reacţia Occidentului şi a întregii comunităţi internaţionale că nu-i permit preşedintelui rus să înveţe lecţia din greşelile pe care le face. Dar sper foarte mult că vom avea reacţia poporului rus”, a conchis Şapoval.
Un alt istoric ucrainean, Serghei Hromenko, este de părere că Occidentul şi comunitatea internaţională nu pot interveni în războiul dintre Rusia şi Ucraina, deoarece Moscova deţine arma nucleară şi „orice politician din statele democratice va lua în consideraţie acest fapt, va cântări bine înainte ca să intervină în forţă”.
Doctorul în istorie Octavian Ţâcu, din Chişinău, a declarat că în urma politicilor expansioniste ale Rusiei au fost formate artificial două identităţi noi – poporul moldovenesc şi poporul transnistrean. „Nu este exclus să mai fie inventate alte identităţi, cum ar fi poporul crimeean sau sud-ucrainean”, s-a dat cu părerea expertul.
Ţâcu a mai spus că astăzi „soldatul ucrainean apără cu arma în mână şi independenţa Republicii Moldova, căci dacă nu va fi oprit la frontieră cu Ucraina, Putin ar putea să ajungă până la Prut”.
Comentatorul politic de la Chişinău, Anatol Ţăranu, a declarat în cadrul duplexului radiofonic că în Ucraina se repetă acelaşi scenariu pe care l-a folosit Rusia în 1992 în Republica Moldova: a provocat un conflict interetnic, apoi a intervenit cu forţele armate în Transnistria şi a ocupat-o. Este important să înţelegeţi că nu sunteţi singuri şi trebuie să aveţi răbdare. Uniunea Europeană nu poate să facă mai mult decât face acum. Cred că ar ar fi binevenită consolidarea fostelor republici ex-sovietice pentru a opri expansionismul rusesc”, a mai spus Ţăranu.