Paradigma de dezvoltare economică a Moldovei trebuie schimbată
Ministerul Economie (ME) se arată preocupat în continuare de schimbarea paradigmei de dezvoltare economică a Republicii Moldova, notează Info-Prim Neo.
Promovarea unui unor politici investiţionale atractive în domeniul industrial, debirocratizarea şi reducerea presiunii asupra mediului de afaceri, sporirea exporturilor de produse agroalimentare şi valorificarea oportunităţilor în acest sens apărute pe piaţa regională, dezvoltarea serviciilor, în special a celor de transport, de intermediere comercială, a comerţului electronic sunt pilonii, care ar putea asigura schimbarea a modelului economic al Republicii Moldova, a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, prezentând în cadrul unei şedinţe publice Planul de activitate a şi priorităţile de reformă pe 2011 ale ministerului, transmite Info-Prim Neo.
Prezentarea a fost precedată de o analiză a situaţiei social-economice, înregistrată în ultimii ani şi a pronosticului evoluţiei acesteia pe termen mediu.
Lazăr a spus că, deşi pe parcursul anului 2010 economia ţării şi-a revenit mai repede din criză decât economiile altor state din regiune, aceasta continuă „să patineze pe modelul vechi”, adică recuperarea a fost bazată mai mult pe creşterea consumului, în special, de la remitenţe.
Nici în anul curent nu va fi posibil de trecut la un nou model economic bazat pe investiţii şi majorare a exporturilor, deoarece nu toate sectoarele economice au depăşit perioada de stagnare. Greu se reface domeniului transportului, iar creşterea exporturilor de produse agroalimentare a fost generată în mare parte de creşterea preţurilor la alimentele de bază, a precizat Lazăr.
El a spus că misiunea ministerului Economiei este de a genera politici cu efect orizontal, de care să beneficieze toate sectoarele.
„De aceea noi vom fi foarte activi în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii, îmbunătăţirea climatului de afaceri şi a regimurilor comerciale, sporirea eficienţei energetice, promovarea inovaţiilor, asigurarea unor servicii publice de calitate”, a precizat Lazăr.
ME îşi propune, de asemenea, să contribuie la îmbunătăţirea politicii fiscale şi la reformarea administraţiei publice.
În domeniul educaţiei, contribuţia ME se va axa pe promovarea unor politici de armonizare a cererii pe piaţa forţei de muncă cu oferta instituţiilor de învăţământ.
ME mai prevede în activitatea sa îmbunătăţirea comunicării cu alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, având în vedere că este un minister coordonator, cu mediul de afaceri, cu organizaţiile societăţii civile, inclusiv cu presa.