Până în anul 2015 în fiecare casă din Moldova va fi televiziune digitală
Ministerul Tehnologiilor Informaţioane şi Comunicaţiilor (MTIC) va lua în calcul toate detaliile cu privire la trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală până la 16 iunie 2015, termen prevăzut de acordul Geneva-06, inclusiv faptul că anumite pături defavorizate vor trebuie să fie asigurate gratuit cu aparatajul necesar în acest sens.
Subiectul a fost abordat de către viceministrul MTIC, Dorin Recean, în cadrul şedinţei Comisiei MTIC pentru elaborarea „Strategiei de implementare a televiziunii digitale terestre (DVB-T) în Republica Moldova”, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al MTIC.
În cadrul şedinţei a fost discutată şi stabilirea termenului limită de sistare a transmisiunilor analogice şi lansării primului multiplex cu acoperire naţională, precum şi modalitatea tranziţiei radiodifuzorilor actuali, sursele de finanţare pentru construirea primului multiplex cu acoperire naţională, stabilirea familiilor din păturile defavorizate care vor beneficia de subvenţii la dotarea cu STB-uri, soluţionarea problemei ce ţine de alocarea canalelor TV regionale pentru regiunea Comrat, crearea unui grup le lucru interdepartamental pentru monitorizarea procesului de tranziţie de la televiziunea analogică la ceea digitală.
Director general al Î.S. „Radiocomunicaţii”, Valeriu Elaş, a remarcat oportunitatea reducerii termenului de tranziţie la televiziunea digitală, deoarece difuzarea concomitentă în regim analog şi digital implică cheltuieli suplimentare inutile, care pot fi evitate în cazul unei tranziţii rapide. Totodată reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei au menţionat, că sunt necesare investiţii considerabile pentru construirea multiplexelor şi e binevenită participarea la acest proiect a unor investitori străini.
În cadrul şedinţei a fost luată decizia, potrivit căreia Î.S. „Radiocomunicaţii” urmează să perfecteze evaluarea costurilor pentru difuzare concomitentă în regim analog şi digital în vederea stabilirii termenului optim de sistare a transmisiunilor analogice convanţionale. Totodată, va fi examinată posibilitatea parteneriatului public-privat în vederea construirii primelor multiplexe naţionale şi dotarea familiilor din păturile dezavantajate cu echipament pentru convertarea semnalului digital în semnal analogic, ce face posibil utilizarea televizoarelor cu recepţie a semnalului în format analogic.