Până în 2025 în Chişinău vor fi realizate circa 160 de proiecte investiţionale pentru amenajarea teritoriului
Pentru amenajarea teritoriului municipiului Chişinău, până în anul 2025, se prevede realizarea a circa 160 de proiecte investiţionale privind dezvoltarea economică, socială şi a utilităţilor publice, starea mediului, dezvoltarea sectorului locativ.
În municipiu au început dezbaterile publice privind proiectul Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chişinău (PATMC). Comitetul strategic municipal şi elaboratorii proiectului au organizat prima dezbatere publică a Planului la pretura sectorului Râşcani. La dezbaterea publică au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai organizaţiilor neguvernamentale ale localităţilor Sângera, Băcioi, Cricova, Ciorescu, Grătieşti, Stăuceni, precum şi agenţi economici.
Mihai Roşcovan, directorul Business Consulting Institute (BCI), unul din elaboratorii proiectului Planului Urbanistic General (PUG) al oraşului Chişinău, a declarat pentru Info-Prim Neo că Planul de amenajare este un plan al întregului municipiu, în care este inclus oraşul şi cele 17 comune cu 34 de localităţi. Documentul este conceput ca o strategie de amenajare până în anul 2025 şi va fi un document de reper pentru elaborarea planurilor urbanistice a tuturor localităţilor. Roşcovan spune că dezbaterile vor fi organizate în mai multe preturi şi, dacă va fi nevoie, elaboratorii proiectului se vor deplasa în fiecare comună.
„Este nevoie ca în cadrul întregului municipiu să existe o coordonare între planuri, pentru o dezvoltare uniformă a tuturor localităţilor şi crearea noilor locuri de muncă în toate suburbiile”, spune Roşcovan. Potrivit lui, pentru realizarea acestor scopuri va fi necesară dezvoltarea, prin proiecte investiţionale, a infrastructurii, inclusiv a celei de transport, de alimentare cu apă, gazificare. În afara Chişinăului sunt mai multe spaţii, terenuri, mai multe posibilităţi de dezvoltare a depozitelor, halelor de producţie, pământul este mai ieftin, iar aceasta ar putea fi atractiv pentru potenţialii investitori, spune sursa citată.
Deoarece finanţarea proiectelor investiţionale nu va putea fi realizată din bugetul municipal auster, care poate acoperi doar 10% din investiţii, se planifică atragerea surselor financiare de la donatorii externi, din cele 1,2 mlrd USD promise la Bruxelles.
Proiectele Planului de amenajare a teritoriului municipiului şi PUG au fost elaborate de consorţiul INCP „Urbanproiect”, BCI şi IHS România în conformitate cu practica internaţională referitoare la managementul şi planificarea dezvoltării urbane.
Evenimentul face parte din procesul de consultare publică a proiectului Planului de amenajare a teritoriului municipiului şi a proiectului PUG al Chişinăului, care se desfăşoară în perioada 17 ianuarie – 10 februarie şi la care participă consilieri municipali, pretori, primari din localităţile municipiului, reprezentanţi ai societăţii civile.
Dezbaterile publice sunt organizate cu scopul de a colecta opiniile, propunerile şi recomandările participanţilor pentru îmbunătăţirea proiectelor Planului de amenajare a teritoriului şi al Planului Urbanistic General al Chişinăului. După finalizarea audierilor publice, cele două documente urmează să fie aprobate de Consiliul Municipal Chişinău, după care acestea vor deveni documente oficiale de reglementare în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului.