Deşi dinamica negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean în ultima perioadă a încetinit, autorităţile de la Chişinău îşi propun ca, în comun cu colegii de la Tiraspol, până la sfârşitul anului 2015 să întreprindă un şir de acţiuni care ar urma să asigure implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), inclusiv în regiunea transnistreană, transmite IPN.
„Evident că atunci când îşi planifici 5 runde de negocieri în formatul 5+2 şi 3 din ele au fost amânate din diferite motive inventate de către partea transnistreană, susţinută şi de o altă parte a procesului de negociere, atunci îţi dai seama că astfel de dinamică nu poate contribui la procesul de negocieri şi la soluţionarea conflictului. Dar un alt format mai bun decât acesta nu avem”, a declarat luni, 15 decembrie, viceministrul în exerciţiu al afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, la sesiunea finală a proiectului Convenţia Naţională pentru Integrare Europeană.
Viceministrul şi-a exprimat speranţa că răcirea relaţiilor este legată doar de campania electorală. „Sperăm că, imediat ce va fi creat şi noul guvern, contactele vor fi reluate şi nu numai, dar vor exista discuţii pe subiect asupra tuturor celor 3 coşuri care au fost convenite deja, inclusiv pe soluţionarea politică şi încrederea este că vom reuşi”, a mai spus Iulian Groza.
„Până la sfârşitul anului, împreună cu colegii de la Tiraspol, trebuie să identificăm criteriile minime ca să asigurăm ca acordul de liber schimb să funcţioneze începând cu 1 ianuarie 2016 şi pe teritoriul regiunii transnistriene”, a mai spus oficialul.
Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2, care urma să aibă loc în septembrie 2014 la Viena, a fost amânată la cererea Tiraspolului. Atunci Biroul pentru Reintegrare anunţa într-un comunicat de presă că în locul rundei de negocieri se propunea desfăşurarea unor consultări separate cu mediatorii şi observatorii la Chişinău şi Tiraspol.