Pâinea tradiţională moldovenească a fost apreciată înalt la un festival internaţional al artei culinare de la Kiev
Pâinea tradiţională moldovenească a fost apreciată înalt şi a ocupat primul loc la categoria „art-class” din cadrul Festivalului de artă culinară care a avut în perioada 8-11 noiembrie la Kiev. Echipa naţională a R. Moldova a participat în premieră, în ultimii 20 de ani, la un festival în afară, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Asociaţiei pentru Artă Culinară (AAC), Semion Boran.
Potrivit sursei citate, pâinea tradiţională moldovenească a fost preparată de trei membri ai AAC care au prezentat toate tipurile de pâine pentru sărbătorile religioase din Moldova. În total au fost prezentate 47 de feluri de pâine şi colaci de sărbătoare, inclusiv 32 - pentru sărbătorile de iarnă: Crăciun, Sfântul Vasile, Bobotează. Întreaga expoziţie de pâine a fost oferită cadou mănăstirii “Peciorscaia Lavra”.
Elena Creţu a luat medalia de bronz la categoria “Cofetari” pentru deserturile preparate şi tortul „Moldova”, iar Ecaterina Bivol a fost menţionată cu o diplomă la categoria „Bucate originale”.
Potrivit lui Boran, faptul că profesioniştii moldoveni au fost apreciaţi la festivalul de la Kiev, printre 12 echipe naţionale din 8 ţări, este un argument că bucătarii moldoveni sunt buni specialişti şi că asociaţia contribuie la promovarea artei culinare moldoveneşti, precum şi a imaginii R. Moldova.
AAC a devenit de curând membru asociat în Uniunea Mondială a Asociaţiilor Culinare (WACS). Asociaţia a fost inclusă în sistemul informaţional al WACS şi va avea acces la toate noutăţile din domeniu pe plan mondial. De asemenea, culinarii moldoveni vor avea posibilitatea să participe la toate acţiunile culinare organizate de WACS pe plan regional, european şi mondial.
Următorul festival internaţional la care va participa AAC va avea loc în februarie la Istambul, Turcia. De asemenea, Asociaţia intenţionează să participe în 2007 la Campionatul mondial din Slovenia „Global Master Chef”, iar în 2008 - la Olimpiada Mondială a Culinarilor.
Asociaţia pentru Arta Culinară activează de mai bine de 1 an, fiind singura de acest gen din R. Moldova.