Pagubele provocate de ploile cu grindină, discutate la Guvern

Peste 130 de localităţi au fost afectate în timpul averselor cu grindină din 18 şi 19 iunie. Unele dintre acestea rămân de mai multe zile fără curent electric. Despre pagubele provocate de calamităţile naturale de săptămâna trecută s-a discutat astăzi într-o şedinţă la Guvern, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip s-a arătat nemulţumit că nu toate autorităţile locale au acţionat adecvat. „Dacă Serviciul Hidrometeorologic emite avertismente, nu este pentru ştiri, ci în primul rând pentru autorităţi. Imediat cum sunt astfel de avertismente emise trebuie să fie verificate gurile de canalizare şi de evacuare a apei, ca să nu apară probleme şi apoi să lichidăm consecinţele”, a spus Pavel Filip.

„Prioritatea numărul unu e să vedem cum ajutăm oamenii să nu se lipsească de casele lor în urma grindinei din 18 iunie. Aceasta nu înseamnă că uităm de pagubele provocate pe terenurile agricole. Există o dispoziţie către Ministerul Agriculturii să avem o evaluare a pierderilor din agricultură. Practic a avut de suferit tot teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus şeful Guvernului.

Mihai Harabagiu, şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, a comunicat că au fost traumatizaţi 2 copii în timpul ploilor cu grindină. În cele peste 130 de localităţi din 12 raioane au fost deteriorate acoperişurile a peste 700 de case de locuit, instituţii de învăţământ, depozite, instituţii social-culturale. Au fost afectate 158 km de drumuri locale. Cea mai complicată situaţie a fost înregistrată în raioanele Ungheni, Şoldăneşti şi Floreşti.

La Guvern s-a decis crearea unei comisii specializate care să verifice informaţiile privind pagubele provocate şi gradul de reacţie a autorităţilor locale în situaţii excepţionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.