PAD solicită convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Securitate

Partidul Acţiunea Democratică (PAD) solicită preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate pentru a fi discutată situaţia din regiunea transnistreană. PAD consideră că există o agresiune vizibilă şi în creştere din partea Federaţiei Ruse şi din partea Tiraspolului, transmite IPN.

Deschiderea de facto a unui consulat rus la Tiraspol, vizitele diplomaţilor şi demnitarilor de la Kremlin în regiunea transnistreană, fără acordul autorităţilor centrale de la Chişinău, manevrele militare, creşterea puterii de foc şi a numărului soldaţilor ruşi din aşa-numitele trupe pacificatoare –  sunt semnale clare că autorităţile ruse urmează o agendă foarte bine pregătită prin care îşi consolidează prezenţa în stânga Nistrului, se spune într-un comunicat de presă remis de partid.

PAD menţionează că raioanele de est ale Republicii Moldova au devenit subiect de dezbateri populiste în Duma de Stat, consolidându-se cu bună ştiinţă un curent politic şovin şi agresiv vizavi de Republica Moldova chiar în politica centrală de la Moscova. „Nu trebuie să ignorăm nici tabloul internaţional mai larg, în care Federaţia Rusă a devenit un actor mult mai agresiv. Relaţiile Moscovei cu SUA şi cu Uniunea Europeană au cunoscut o deteriorare gravă, constatată şi de către instituţiile abilitate de la Washington şi Bruxelles. În acest context, aplicaţiile militare grandomane pe care le pregăteşte armata rusă în Crimeea sunt, evident, un instrument de intimidare a întregii regiuni”, notează PAD.

Partidul solicită preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, să convoace Parlamentul Republicii Moldova în şedinţă specială, în care să fie invitaţi conducătorii instituţiilor responsabile de securitatea naţională.

PAD este reprezentant în Parlament de către liderul formaţiunii, deputatul neafiliat Mihai Godea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.